Bel20 al 61% lager
Wie had het ooit kunnen denken, laat staan voorspellen? Gisteren is de Bel20 even meer dan 61% gedaald sinds de top van 4.756,82 punten op 23 mei 2007. Daarmee evenaarde de Brusselse aandelenindex de baisse van 1999 tot maart 2003. Koersen zakken meestal sneller dan ze stijgen, maar nu gaat het toch wel bijzonder hard. Wie de beursgeschiedenis van de laatste eeuw erbij neemt, ziet dat we historische tijden beleven (zie ook beursanalyse hiernaast).

Maar dat wist u zo ook wel. Gisteren bleek dat de Britse economie in het derde kwartaal meer kromp dan verwacht. Toch is het maar de vraag of dat de echte reden voor de zoveelste zwarte dag op de beurzen is. Je zou toch aannemen dat iedereen nu wel een flinke recessie verwacht en dat het dus min of meer in de koersen zit.

Maar met name de berichten over de financiële problemen in groeilanden zoals Rusland en Hongarije is beangstigend. De groeilanden droegen sterk bij aan de globale wereldgroei. China lijkt financieel gelukkig wel sterker.

Maar de onzekerheid blijft natuurlijk enorm. Een van de weinige dingen die zeker zijn is dat de beurs altijd overdrijft, zowel naar boven als naar beneden. De bijna-implosie van het banksysteem is nog maar net gepasseerd en dus is het normaal dat de gemoederen nog niet bedaard zijn. De interbankenrente daalde de voorbije week wel elke dag, maar vrijdag nauwelijks.

Verder vrezen beleggers dat de kredietverlening aan de bedrijven zal stokken, wat een diepe economische crisis kan veroorzaken. De vrees is niet ongegrond, want de banken zijn aangeschoten wild, en dat kan rare sprongen maken. Maar dat gevaar is bekend. Het wettigt de hoop dat de overheid ook hier zal ingrijpen indien nodig. De banksector overleeft trouwens bij gratie van diezelfde overheid.

Een geluk bij een ongeluk is dat de balansen van de bedrijven gemiddeld genomen veel gezonder zijn dan bij de vorige crisis. De cashflow van een jaar volstaat om de financiële schulden weg te werken tegen drie keer toen. De winstgevendheid zal wel dalen, maar het niveau ligt historisch hoog, zodat rode cijfers geen onafwendbare lotsbestemming zijn. Op een moment dat de doemdenkers de macht dreigen te nemen, is het nodig ook te wijzen op de positieve zaken. Zo is ook het herstelpotentieel reëel.