LAY-OUT OP MAAT VAN EEN TABLET

De Standaard lanceert een nieuwe iPad-editie

De Standaard biedt zijn lezers vanaf vandaag een volledig vernieuwde iPad-editie aan.

Van onze hoofdredacteurs

Als eerste Vlaamse krant lanceert De Standaard een versie van de krant die volledig is opgemaakt voor de iPad. De lezer kan die nieuwe versie aanklikken naast de bestaande digitale weergave van de papieren krant. De iPad-krant bevat dezelfde artikels als de papieren krant en die staan in dezelfde volgorde en hiërarchie, maar de opmaak is op maat van het scherm en de vele navigatiemogelijkheden. De fotografie komt er bij uitstek tot haar recht, met vaak meer foto's dan in de krant.

De Standaard was een jaar geleden de eerste Vlaamse krant die met een iPad-editie op de markt kwam. Sindsdien kun je op je toestel dagelijks De Standaard lezen, precies zoals die gedrukt wordt.

De reacties op de eerste iPad-kranten waren enthousiast. Niet alleen bij De Standaard, niet alleen in Vlaanderen, maar bij de meeste kranten wereldwijd. De krant op de iPad lezen bleek leuk, comfortabel en handig. Tablet-pc's geven uitgevers voor het eerst het vooruitzicht dat ze hun kranten op grotere schaal digitaal kunnen verspreiden.

De meeste uitgevers kozen er, net zoals De Standaard, voor om hun lezers een exacte weergave van de papieren krant aan te bieden. Maar steeds meer lezers verlangen een krant die is aangepast aan de mogelijkheden van het toestel. Enkele grote kranten, zoals The Times, speelden daarop in en kwamen met een speciale tabletversie. In de Verenigde Staten lanceerde de Murdoch-groep zelfs een krant die enkel op iPad verschijnt: The Daily.

De exacte krantenweergave heeft op de iPad het voordeel van de herkenbaarheid. Tabletversies bieden dan weer een groter leesgemak. Ze laten de digitale krant evolueren met de mogelijkheden van het toestel. Op een tablet kunnen krantenredacties creatieve dingen doen met foto's en grafieken. Ze kunnen de krant ook verrijken met geluid en beeld.

De Standaard kiest er nu voor haar lezers beide opties aan te bieden, zodat ze zelf kunnen kiezen welke versie ze lezen.

De hertaling van de krant naar een tabletdesign dwong ons ertoe grondig na te denken over het wezen van een krant. En over de toekomst ervan in een digitale wereld.

Een krant verschilt namelijk van een website. De nieuwssite verandert voortdurend. Er komt nieuws bij en er valt nieuws af, de rangorde verschuift van uur tot uur, met het vorderen van de nieuwsdag. Snelheid is de troef van een website. Een ‘krant' heeft een begin en een einde. Ze neemt wat afstand, ordent en interpreteert. Ze is een afgewerkt geheel waarin journalisten keuzes maken en accenten leggen, waarin ruimte wordt vrijgemaakt voor reflectie en analyse. Zo'n krant nodigt de lezer uit even tijd vrij te maken om zich in een bredere leefwereld te verdiepen. Papier is een ideale drager om zo'n krant te maken. Maar we weten nu dat het concept ook op een digitale drager overeind blijft.

Uiteraard is deze nieuwe iPad-editie nog maar een begin. In een eerste fase bieden we u de bestaande krant in tabletformaat aan. Heel herkenbaar in zijn ritmiek en structuur. Maar ook met de mogelijkheid foto's op schermgrootte te bekijken. En met een handig overzicht, waarmee u snel nieuwsberichten kan scannen. Stap voor stap willen we deze editie nu verder laten groeien. Op basis van uw feedback en suggesties. De ervaring die we opdoen kunnen zullen we ook gebruiken om onze digitale krant op andere platformen aan te bieden.

We nodigen u van harte uit om onze nieuwe editie te ontdekken.

Een introductievideo, een demo en alle praktisch info vindt u op www.standaard.be/ipad

Aangeboden door onze partners

Je kunt kiezen tussen de exacte weergave van de papieren krant of de versie voor tablet met extra's

Niet te missen