De obligatiespecialisten van Bank Degroof leggen uit waarom ze blijven kiezen voor obligaties in euro van hoge kwaliteit.

Voor het eerst sinds het economische herstel worden beleggers geconfronteerd met een lange reeks ontgoochelende cijfers. De groeiverwachtingen in zowel China, de Verenigde Staten als Europa kunnen de uitstekende start van het jaar niet bevestigen.

In de eurozone blijft Griekenland in het middelpunt van de belangstelling staan. Een nieuw Europees reddingsplan moet wanbetaling van Griekenland vermijden in de komende maanden. Ondanks die nieuwe Europese reddingslijn wordt de tegenstelling over Griekenland toch steeds groter, vinden de analisten van Bank Degroof.

De Europese Centrale Bank vreest dat een Griekse wanbetaling tot een Lehman-bis-scenario of erger zal leiden, terwijl Duitsland probeert te verzekeren dat niet enkel de belastingbetaler de uiteindelijke factuur zal opnemen. Maar het is helemaal niet zo eenvoudig om andere partijen te laten meebetalen, want als de vertrouwenscrisis verder escaleert, dreigt de factuur voor iedereen, inclusief de belastingbetaler, juist nog hoger op te lopen.

Bovenop die tegenstelling komen de slechte cijfers over de Griekse economie. Het reddingsplan van Europa kan een oplossing bieden voor het Griekse liquiditeitsprobleem (geen toegang tot de internationale financiële markten) maar is helaas geen oplossing voor de gebrekkige solvabiliteit van de Griekse overheid. De obligatiemarkten hebben alvast de Griekse rente wederom naar een astronomisch niveau getild. Wie speculeert op een goede afloop via een Griekse obligatie op 2 jaar, krijgt daarvoor nu een rendement van bijna 25 procent per jaar. Ter vergelijking: een belegging in gelijklopend Duits staatspapier haalt net geen 1,5 procent per jaar. Daardoor zijn de beleggers weer erg kopschuw geworden. De aandelenmarkten daalden en obligaties van de hoogste kwaliteit koersten vlot hoger.

Wat zijn de gevolgen voor de obligatiebelegger? Na de sterke rentedaling van de voorbije weken vermijd je best obligatie met lange looptijden', zegt Christophe Dispas: ga voor een maximale looptijd van vijf à zes jaar. ‘En blijf kiezen voor de hoogste kwaliteit, vult zijn collega Ronald Van Steenwegen aan. Zowel voor staatsobligaties als bedrijfsobligaties. Van Steenweghen: ‘Mocht zich toch een Griekse tragedie voordoen, zit je zo het veiligst.'

Ook voorzichtige beleggers mogen in obligaties beleggen van instellingen die net een trapje onder staatspapier staan. Hier wordt een AAA-rating gekoppeld aan een extra rendement. In dat segment schuift Bank Degroof naar voren: European Financial Stability Facility (EFSF), Bank der Nederlandse Gemeenten (BNG) en la Société de Financement de l'Economie Française (SFEF). Voor beleggers die wat meer risico aankunnen, selecteert Bank Degroof de bedrijfsobligaties in het tweede deel van de tabel (BMW, GDF Suez of KPN). Belgische staatsobligaties met een korte looptijd blijven ook interessant en veilig.