Qat Investments neemt een aparte plaats in op de durfkapitaalmarkt. 'We zijn ondernemers die in bedrijven stappen om ondernemers bij te staan. Net zoals je er naast een echtgenote ook een schoonmoeder bij krijgt', zegt ceo Yves Van Sante.

DURFKAPITAAL

Van onze redacteurAlleen al de ratio's tonen al dat Qat Investments geen doorsnee durfkapitaalgroep is. De club van ondernemers en managers telt tien partners tegenover zo'n 43miljoen euro te beleggen middelen. Bij klassieke investeringsfondsen is die verhouding drastisch verschillend, bijvoorbeeld twee tot drie investeringsmanagers die 50miljoen euro beheren. Het geld kan afkomstig zijn van institutionele partijen, zeg maar 'anoniem kapitaal'.

Onlangs ontstonden er fondsen in Vlaanderen waar het verschaft kapitaal niet langer 'anoniem' was, maar afkomstig van ondernemers. Allegro bijvoorbeeld heeft onder meer Martine Reynaers (Reynaers Aluminium), Erwin De Keyser (Arets Graphics) en Johny Neven (ex-Brusselse beurs) in het kapitaal. Big Bang VenturesII, het fonds rond Frank Maene en Barend Van den Brande, heeft bijvoorbeeld Patrick De Smedt (ex-ceo Microsoft België), Jan De Clerck (Domo) en Michel Akkermans (Clear2Pay) in zijn kapitaal.

Bij Qat Investments is het huwelijk tussen de kapitaalverschaffers en de beheerders van het fonds maximaal. 'We hebben hier vijftien mensen, secretaresses inbegrepen, en allen zitten mee in het kapitaal', zegt Yves Van Sante, ex-Belgacom en voormalig oprichter van het calling card-bedrijf InTouch.

'Qat (voluit Quercus Aimer Trust) is een netwerk van managers en ondernemers. Er is tijd overgegaan om het uit te bouwen, en het is ook niet zo gemakkelijk te kopiëren. Het is een moeilijk en kostbaar model', zegt Yves Van Sante. 'Onze organisatie is zelfbedruipend. Het zijn niet onze aandeelhouders die voor onze werkingskosten, zeg maar de huur van deze lokalen en leasingwagens, opdraaien.'

De bedrijven waarin Qat stapt, worden vaak geleid door mensen die ooit in een grotere organisatie werkten en er hun zakelijk idee niet kwijt konden. Van Sante met zijn InTouch is trouwens zelf zo'n voorbeeld. 'Belgacom zag het concept van de calling cards niet zitten, maar op de top verkocht ik er via InTouch 750.000 stuks per maand van', zegt hij. Qat mikt op investeringen in de ICT, medische technologie, milieutechnologie en de logistieke sector. Naast financieel kapitaal wordt ook 'human capital', actieve managementondersteuning, ter beschikking gesteld. 'We kunnen indien nodig tijdelijk de ceo-functie vervullen, maar het technisch management moet in elk geval goed zitten. Ons doel is om te beletten dat de jonge bedrijven 'startersfouten' maken maar daarnaast willen we ons zo snel mogelijk overbodig maken', zegt Gert Haelterman, business-analistbij de Qat-groep.

Qat Investments werkt vanuit Brussel en Amsterdam, heeft zijn zetel in Luxemburg en opereert als Beneluxfonds. Van de nu tien actieve partners zijn er zes Belg en vier Nederlander. Recentelijk kwam Luc Kindt erbij, die een internationale carrière uitbouwde bij Barco. In de raad van bestuur van Qat zetelt trouwens ook ex-Barcomanager Erik De Jonghe, maar als onafhankelijk bestuurder. Naast Kindt en Van Sante zijn onder meer Ludwig Geldof (ex-Omega Pharma), Luc Van der Biest (ex-Accenture), Herman Spliethoff (van de gelijknamige Nederlandse rederijfamilie), Johan Dejager (Osta Carpets) en voorzitter Steven Van der Velden personen die hands-on bezig zijn met de deelnemingen van Qat.

Het fonds staat ook dicht bij Petercam, zowel door de aanwezigheid van Alain Camu en Dirk Van den Broeck in de raad van bestuur, als op het vlak van deelnemingen. Toen Qat in CargoB stapte, een logistiek bedrijf met Rob Kuijpers als ceo, hielp Petercam de middelen te mobiliseren. Het logistiek bedrijf 3PAir Freighters, is dan weer door Petercam opgericht. Andere bekende deelnemingen zijn de biomassavergistingspecialist Biofer, Bettonville Integrated Solutions (diamantbewerking) en telecombedrijf Meucci.

Qat heeft ondertussen een twaalftal participaties verdeeld over Qat-I, Qat-II en het eerder dit jaar gelanceerde Arkiv-fonds Qat-Arkiv. De komende twee jaar wordt Qat-I gedesinvesteerd. Parallel heeft Qat nog 20miljoen te investeren 'in zo'n 5 à 10ventures' schat Van Sante.