Terwijl de winst bij de oliemajors zakt, biedt Total betere perspectieven dankzij een stijgende productie.

energie

Van onze medewerkerDe koers van Total, het op drie na grootste oliebedrijf ter wereld, won gisteren 4,7%. De vergelijkbare winst van 3miljard euro (-3%) in het derde kwartaal is niet alleen beter dan de verwachte 2,92 miljard, maar is ook bijzonder sterk vergeleken met de drie Angelsaksische grootheden.

De respectieve nummers 1, 2 en 3 -Exxon-Mobil, BP en Shell- moesten over het derde kwartaal (sterk) terugvallende resultaten opbiechten, terwijl de productie van olie equivalent (olie en gas) terugviel.

En daar maakt Total het verschil. Het Franse bedrijf kon de productie van olie en gas in het derde kwartaal met 2,5% opvoeren tot 2,35 miljoen vaten per dag. Voor het hele boekjaar schuift Total een toename naar voren tussen 1 en 2%. Het zal allicht eerder 1% zijn omdat door de hoge olieprijzen Total een groter deel moet afstaan aan de partners en landen waar het de concessies uitbaat. Dat is een van de redenen waarom Total, net als de andere oliebedrijven, zijn productievooruitzichten al eerder verlaagde. Voor de jaren 2005 tot 2010 schuift Total een gemiddelde productiestijging naar voren van 4%.

Dat maakt ook duidelijk dat de recordhoge olieprijzen allesbehalve rechtstreeks ten goede komen aan de westerse oliebedrijven. De grote winnaars zijn de landen met grote olie- en gasreserves.

Niettemin presteert Total volgens onder meer de analisten van de zakenbank UBS een stuk beter dan de andere oliemajors. Het Franse bedrijf boekt vooral successen met zijn offshore-exploratie in het Afrikaanse Angola, waar het uit twee olievelden een half miljoen vaten olie per dag bovenhaalt. Afrika is de belangrijkste leverancier voor de groep met zowat een derde van de totale productie. Total zet zich ook af tegen de Angelsaksische concurrentie door de belangrijke activiteiten in Iran en Venezuela. Maar vooral de activiteit in de dictatuur Myanmar/Birma is omstreden.

De aandeelhouders van Total, waaronder -na de overname van Petrofina- ook veel Belgen, werden de jongste jaren niet verwend. De koers staat amper hoger dan twee jaar geleden, ondanks de enorme klim van de olieprijs.

Maar met name door de betere vooruitzichten voor de productie schuiven nogal wat analisten het aandeel nu naar voren als het favoriete olieaandeel.

Tegen de huidige koers van 57euro betaal je volgens de schatting van KBC Securities geen 9,5 keer de verwachte winst van 2007 en bedraagt het brutodividend zowat 3,5%. Een sein voor Koen De Leus van KBC/Bolero om het aandeel in zijn voorbeeldportefeuille op te nemen. Overigens mogen de aandeelhouders op 16november een voorschot op het dividend verwachten van 1euro.

www.standaard.biz/geflitst