Alain De Taeye, de Gentse medeoprichter en ceo van Tele Atlas, ziet de kassa rinkelen bij elk nieuw opbod in de overnamestrijd om zijn bedrijf.

De Taeye bezat einde 2006 28.369 aandelen in het bedrijf. Tegen de biedprijs van 30euro is dat pakket 851.070 euro waard.

Maar het zijn vooral zijn opties die de kassa doen rinkelen. De opties die De Taeye de voorbije jaren kreeg, hebben uitoefenprijzen die ver onder de huidige beurskoers liggen. Het verschil tussen beide prijzen is winst voor de topman. Op basis van de officiële cijfers heeft De Taeye momenteel 855.000 opties, goed voor een totale waarde van 19,4 miljoen euro. Het deel van de opties dat vandaag al uitgeoefend mag worden, is zowat 11miljoen waard. Overigens verzilverde De Taeye einde maart al eens 25.000 opties, goed voor een opbrengst van ruim 400.000 euro.

De statuten bepalen dat De Taeye zijn contract mag opzeggen als een ander bedrijf 51% van Tele Atlas verwerft. In dat geval krijgt hij een afscheidspremie die kan oplopen tot het drievoud van zijn jaarloon, dat vorig jaar 313.440 euro bedroeg. Die forse premie is een van de punten waarop Tele Atlas afwijkt van de Nederlandse regels rond behoorlijk ondernemingsbestuur, de code-Tabaksblat. (wdp)