Qat-Arkiv en Leeward Ventures (Frank Bamelis) stoppen elk 1miljoen in het telecombedrijf Meucci Solutions. Leeward Ventures trad onlangs als aandeelhouder toe tot de Qat-structuur. Qat zat al in Meucci, het door Conrad Tuytte geleide bedrijf dat voorgezeten wordt door Fernand Hollevoet (ex-KPN Belgium).

Meucci werd vernoemd naar Antonio Meucci, de Italiaan die gezien wordt als de uitvinder van de telefoon -nog vóór Alexander Graham Bell opdook. Meucci Solutions ontwikkelde een eigen technologieplatform dat erop gericht is de inkomsten uit 'roaming' (gebruik van buitenlandse mobiele netwerken) en 'interconnectie' (gesprekken afkomstig van andere netwerken) te maximaliseren.

Het best verkopende product is het opsporen van 'sim-boxen' die in een grijze zone zitten. Handige jongens zetten dergelijke apparatuur, die internationale oproepen onderschept, in voor hun eigen gewin, maar dat kost de operatoren veel geld. Bovendien veroorzaken de sim-boxen storingen op het netwerk. Meucci startte kleinschalig, maar schakelde al een paar keer in een hogere versnelling en is nu actief in 51landen.

De klanten van Meucci, mee opgericht door Guy Van der Meeren, zijn mobiele operatoren. 'Daar is druk op de inkomsten, net zoals destijds met vaste telefonie. Daardoor kunnen die operatoren zich niet meer permitteren allerlei inkomsten te laten liggen', zegt Yves Van Sante. 'Als ik in Hongkong een gemist gesprek zie en ik weet niet wie me belde, kan ik niet terugbellen en loopt de operator inkomsten mis.' (pdd)