Cumerio-kemphanen praten weer
Mirko Kovats.bdw
Foto: © Bart Dewaele
A-Tec is bereid te onderhandelen over een verkoop van zijn belang in Cumerio aan NA.

INDUSTRIE

Mirko Kovats, de topman en grootaandeelhouder van de Oostenrijkse industriële holding A-Tec, heeft gisteren met de voorzitter van Norddeutsche Affinerie (NA) 'in een aangename en constructieve sfeer' gesprekken gevoerd over een eventuele verkoop van A-Tecs belang in de Belgische koperproducent Cumerio en zal die gesprekken weldra voortzetten.

A-Tec heeft de voorbije maanden een belang van 15procent opgebouwd in NA, het Duitse bedrijf dat een overnamebod heeft gelanceerd op Cumerio. A-Tec heeft tegelijk een belang van 25,1 procent verworven in het Belgische koperbedrijf, waardoor het bod van NA is tegengehouden. In totaal heeft A-Tec in NA en Cumerio samen al een kleine 400 miljoen euro geïnvesteerd.

Kovats stelde verder dat hij verkeerde interpretaties uit de wereld wil helpen en duidelijkheid wil scheppen over zijn langetermijndoelstellingen. Hij benadrukte dat hij een investeerder op lange termijn in Norddeutsche Affinerie wil zijn en dat het er hem om te doen is het bedrijf zo goed mogelijk te runnen. Hij sloot niet uit dat hij zijn belang in NA nog verder zal optrekken. Vragen over de schuldpositie van A-Tec wimpelde hij af door te verwijzen naar de kwartaalcijfers die binnenkort vrijgegeven worden. Kovats wil de overname van Cumerio door NA niet blokkeren, beklemtoonde hij, wel zijn positie als NA-aandeelhouder verstevigen. De gesprekken over een mogelijke verkoop van A-Tecs belang in Cumerio aan NA zouden op korte termijn worden hervat. Kovats benadrukte nog dat hij, wat de investeringen in koper betreft, niet in overleg handelt met andere investeerders. www.standaard.biz/cumerio