Energie

Klacht tegen Total niet ontvankelijkHet federaal parket vindt de klacht van vier vluchtelingen uit Myanmar tegen oliegigant Total onontvankelijk. Dat meldt DeTijd. Het bericht werd bevestigd door het parket.

De aftredende paarse regering, maakte in april gebruik van haar 'positief injunctierecht' om een gerechtelijk onderzoek te laten starten rond de klacht uit 2002 tegen Total, zijn ex-topman Thierry Desmarest en ex-directeur in Myanmar, Hervé Madeo.

Distributie

Oivo vraagt betere prijsvergelijkingen

Prijsvergelijkingsmethodes tussen winkelketens missen transparantie en betrouwbaarheid, en moeten daarom ook beter gecontroleerd worden. Dat vindt het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties. Het Oivo zegt dat uit onderzoek in de voedingssector blijkt dat het vooral de lage sociale klassen zijn die zich laten verleiden tot koopjes op basis van een lage prijs. Hoge sociale klassen worden minder makkelijk gemanipuleerd. (belga)Ontspanning

Goed seizoen voor meeste pretparken

De meeste Belgische pretparken kregen het afgelopen seizoen meer bezoekers over de vloer. Bij Walibi was er een toename met 11procent, bij Bellewaerde 2procent. Het Boudewijnpark spreekt van 30.000 bezoekers extra. Het Brusselse Mini-Europa was goed voor een stijging met 10procent. Het Brusselse waterpretpark Oceade spreekt van een 'lichte terugval'. (belga)

Veiling

Hoogstraten rondt kaap van 20.000 ton aardbeien

HOOGSTRATEN De aardbeienaanvoer op de Veiling Hoogstraten heeft dinsdag voor het tweede jaar op rij de kaap van 20miljoen kilo overschreden. Vorig jaar gebeurde dat pas eind december. Volgens de directie zal ook de kaap van 21.000 ton dit jaar genomen worden, meer dan 2kilogram per Belg dus. De aanvoer vervijfvoudigde in 20 jaar. (belga)

Sociaal

Duitse treinbestuurders staken tot zaterdag

FRANKFURT In het sociaal conflict bij de Duitse spoorwegmaatschappij roept de vakbond van de treinbestuurders (GDL) op tot een vijfde staking, deze keer bij het goederenvervoer. De staking loopt van vandaag 12 uur tot zaterdagochtend. De GDL, die 15.500 van de 19.600 treinbestuurders vertegenwoordigt, voert sinds juli acties en stakingen, voor een substantiële loonsverhoging en een aparte cao bij de openbare spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB). (dpa)