Volgend jaar zal het Franse drankenbedrijf Pernod-Ricard voor het eerst door een niet-familielid geleid worden. Patrick Ricard (62), zoon van oprichter Paul Ricard, kondigde gisteren aan dat hij volgend jaar met pensioen zal gaan als topman van het bedrijf dat zijn naam draagt. Hij zal op 5november 2008 zijn functie als ceo overdragen aan Pierre Pringuet, die nu de functie van managing director heeft. Ricard blijft wel voorzitter van de raad van bestuur.

De datum voor zijn vertrek is niet zomaar gekozen. Op die dag zal Patrick Ricard het bedrijf exact dertig jaar geleid hebben. Hij heeft de groep in die periode getransformeerd van een lokale Franse pastis-stoker tot een wereldwijd opererend bedrijf met een breed gamma dranken in de portefeuille.

Ricard was 33 toen hij het bedrijf ging leiden, maar kende de groep toen al op zijn duimpje. Hij had er al tal van functies bekleed. In plaats van een opleiding aan een prestigieuze grande école koos hij voor de praktijk als voornaamste leerschool. Aanvankelijk leidde Ricard de groep samen met Thierry Jacquillat van Pernod, het bedrijf waarmee Ricard in 1975 fuseerde. Ook zijn vader was toen nog altijd erg invloedrijk. Maar Patrick Ricard nam het heft stevig in handen met een reeks overnames en allianties. In 1988 kocht hij Irish Distillers, bekend van Jameson. Een jaar later volgde Orlando Wyndham, het bedrijf achter het Australische wijnmerk Jacob's Creek. In 1993 verwierf Pernod-Ricard de distributierechten van Havana Club. In 2001 nam Pernod-Ricard 38procent in het Canadese Seagram, waardoor de groep van vijf naar drie steeg op de wereldranglijst van belangrijkste drankenproducenten. Door de deal kwamen ook merken als Chivas Regal en The Glenlivet in de Pernod-Ricard-portefeuille terecht. In 2005 volgde de overname van Allied-Domecq (Ballantine's, Stolichnaya, Mumm), die Ricard de titel 'Europees Manager van het Jaar' opleverde. Pernod-Ricard is sindsdien de op een na grootste drankengroep, alleen voorafgegaan door het Britse Diageo. Patrick Ricard geeft nu leiding aan 17.680 werknemers en heeft 15grote drankenmerken in handen.

Patrick Ricard wil zich na november volgend jaar gaan toeleggen op zijn hobby's, zoals opera, jacht en gastronomie. (rmg)