In sommige Vlaamse regio's zijn bijna alle actieve mannen aan het werk. Dat is vooral het geval in West-Vlaanderen, maar ook in Vlaams-Brabant wordt de arbeidsmarkt bijzonder krap.

Sociaal

In Vlaanderen was in september nog maar 5,37 procent van de arbeidsactieve mannen en 7,72 procent van de vrouwen op zoek naar een baan. Dat betekent dat men, vooral voor het mannelijke deel van de bevolking, bijna kan spreken van volledige tewerkstelling. Dat een klein percentage mensen zonder werk zit, is immers normaal en zelfs nodig voor het functioneren van de economie. Het gaat dan om mensen die pas op de arbeidsmarkt zijn gekomen, zoals schoolverlaters, of om mensen die tussen twee banen in zitten. Dat noemt men de 'frictionele' werkloosheid.

De werkloosheid ligt het laagst in de provincie West-Vlaanderen. Daar zit slechts 5,18 procent van de bevolking zonder werk: 4,19 procent van de mannen, en 6,39 procent van de vrouwen. Het aantal werklozen lag er in september ruim 22 procent lager dan in dezelfde maand van vorig jaar.

De situatie verschilt echter nogal van arrondissement tot arrondissement. Het meest nijpende gebrek aan werknemers doet zich voor in Tielt, waar de werkloosheidsgraad bij mannen nog slechts 2,36 procent bedraagt en bij vrouwen 5,15 procent. Dat geeft een gemiddelde van 3,60 procent. Binnen het arrondissement ligt de werkloosheid het laagst in Oostrozebeke (3,01 procent) en in Ardooie (3,03 procent).

Maar ook in andere West-Vlaamse arrondissementen, zoals Roeselare, Diksmuide, Ieper en Brugge, zijn (vooral mannelijke) arbeidskrachten nog maar moeilijk te vinden. Een negatieve 'uitschieter' is Oostende, waar 7,19 procent van de actieve bevolking op zoek is naar werk. Dat is vooral te wijten aan de stad Oostende (9,09 procent), maar ook in de andere kustgemeenten Bredene, De Haan en Middelkerke ligt de werkloosheid boven het provinciale gemiddelde.

Na West-Vlaanderen ligt de werkloosheidsgraad met 5,29 procent het laagst in Vlaams-Brabant. Voor vrouwen wordt daar zelfs de laagste werkloosheidsgraad opgetekend van heel Vlaanderen (6,05 procent).

De werkloosheid daalde het sterkst in de provincie Limburg, waar in september 24,5 procent minder mensen in de werkloosheidsstatistieken stonden dan een jaar eerder. Toch zit nog 7,22 procent van de Limburgse beroepsbevolking zonder werk, dat is na Antwerpen (7,60 procent) het hoogste percentage van Vlaanderen. De vrouwenwerkloosheid ligt er met 9,54 procent zelfs hoger dan in de provincie Antwerpen (9,08 procent).

De relatief hoge werkloosheid in de provincie Antwerpen is vooral te wijten aan het arrondissement Antwerpen (8,73 procent) zelf: in Mechelen (6,11 procent) en Turnhout (6,27 procent) ligt ze lager. Het arrondissement Antwerpen is het enige in Vlaanderen waar de werkloosheid van vrouwen nog 10 procent bedraagt.

In de stad Anwerpen is de werkloosheid nog de hoogste van Vlaanderen: 11,63 procent bij de mannen en 14,12 procent bij de vrouwen. Dat geeft een gemiddelde van 12,7 procent, toch een daling met ruim 3 procentpunt tegenover een jaar geleden.

Oost-Vlaanderen telt nog 6,43 procent werklozen. Bij de mannen ligt de werkloosheid er iets hoger dan in Limburg, maar bij de vrouwen met 7,47 procent een pak lager. Ook hier vindt men, net als in de provincie Antwerpen, het grootste percentage werklozen in de grootste stad (Gent met 10,52 procent). Opmerkelijk is dat in Gent het werkloosheidspercentage bij de vrouwen (10,76 procent) nauwelijks hoger ligt dan bij de mannen (10,33 procent).

In Brussel daalde de werkloosheid in september met 4 procent tot 95.862, zo deelde Actiris, de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling gisteren mee. Bij de jongeren tot 25 jaar was er een daling met ruim 10 procent, tot 1.926. Actiris deelt geen werkloosheidspercentages mee. (kdr)