Google brengt volgende week een ontwikkelingsplatform voor mobiele telefoons uit.

internet

Samen met drieëndertig andere grote spelers uit de technologische industrie (o.a. Motorola, Samsung, LG, T-Mobile en Texas Instruments), brengt Google 'Android' uit. Dat is niet de langverwachte Google-gsm, maar een openbron ontwikkelingsplatform dat nieuwe webdiensten voor een nieuwe generatie gsm's mogelijk moet maken. De groep van drieëndertig vormt daarvoor de nieuwe 'Open Handset Alliance'.

'Android is een complete tool (een besturingssysteem, ontwikkelsoftware en programma's) en moet het software-schrijvers mogelijk maken om de user experience van het internet naar een mobiele telefoon over te brengen', zegt Google-ceo Andy Schmidt. 'Een van de grote problemen daarbij is dat de meeste gsm's geen echte webbrowser hebben. Met Android moet het mogelijk worden om het internet, zoals je het beleeft op een pc of een Mac, ook op een gsm te beleven. Audio, video, spelletjes met meerdere spelers, web 2.0,...Tot nu toe was het haast ondoenbaar om dat makkelijk op een gsm te laten draaien. Android moet dat veranderen.'

Android is gebaseerd op Linux en is volgens Google haast zonder restricties aan te passen en te distribueren. Iedereen die het nieuwe systeem gebruikt mag er quasi mee doen wat hij wil. Daarin ligt volgens het bedrijf het grote verschil met bijvoorbeeld Windows Mobile of Symbian, twee bestaande besturingssystemen voor gsm's. Die open politiek moet de innovatie aanwakkeren en de tijd en de kostprijs om nieuwe diensten te ontwikkelen, inperken.

Of Google nu nog zelf aan een telefoon werkt, wou Schmidt bevestigen noch ontkennen, maar 'als we vandaag een G-phone zouden aankondigen, zou Android daarvoor het perfecte platform zijn.' Microsoft, Nokia, Apple of Sony Ericsson maken (voorlopig) nog geen deel uit van Google's 'Open Handset Alliance'. De eerste Android-producten moeten in 2008 in de winkel liggen. (fpe)

www.standaard.biz/google