InBev wil 6 miljard ophalen voor Bud
Het hoofdkwartier van de fusiegroep blijft in Leuven, de Noord-Amerikaanse activiteiten worden aangestuurd vanuit St-Louis.Stijn De Wolf
InBev gaat 9,8 miljard dollar (6,2 miljard euro) aan nieuw kapitaal ophalen om de overname van Anheuser-Busch te helpen financieren.

Brouwerijen

De details van de kapitaalverhoging zijn nog niet bekend, maar het bedrag werd gisteren bevestigd door financieel directeur Felipe Dutra. InBev heeft voor hetzelfde bedrag een overbruggingslening afgesloten, zodat de kapitaaluitgifte niet overhaast hoeft te gebeuren. Beleggers reageerden gisteren negatief op het nieuws. Het aandeel InBev verloor 3,44 %.

Het grootste deel van de overname, die op 52miljard dollar wordt gewaardeerd, zal via schulden gefinancierd worden. InBev neemt iets minder schuld op zijn balans dan aanvankelijk geraamd. Weliswaar is de brouwer van plan 45miljard dollar te lenen, maar 7miljard dollar daarvan bestaat uit een brugfinanciering die snel zal worden afbetaald door het afstoten van niet-kernactiviteiten. Netto zal er dus 38miljard dollar aan bijkomende schuld op de balans komen te staan.

Welke activa op de nominatie staan om verkocht te worden, wilde ceo Carlos Brito niet zeggen. Anheuser-Busch beschikt over een divisie pretparken en een divisie verpakking, die duidelijk niet tot de kernactiviteiten behoren. In de persmededeling wordt echter gerept over het afstoten van activa in beide ondernemingen. Als er bij InBev activiteiten de deur uit moeten, zullen dat biermerken of landendivisies zijn.

InBev voorspelt dat na de overname de winst per aandeel volgend jaar niet zal dalen, en in 2010 hoger zal uitvallen. De combinatie van de twee bierreuzen zou het mogelijk moeten maken om 1,5 miljard dollar aan kosten te besparen. Het gaat vooral om schaalvoordelen, het toepassen van best practices en het wegsnijden van overlappende functies.

InBev gaat het door A-B zelf uitgedachte Blue Ocean-plan uitvoeren, dat in een personeelsreductie van10 tot 15% voorziet door vervroegd pensioen en het niet-invullen van vacatures. Brito beloofde niet te snijden in de marketingkosten en ook het omvangrijke filantropieprogramma van A-B in stand te houden, al wilde hij niet bevestigen dat daaraan evenveel geld besteed zal worden als voorheen.

De raad van bestuur van de nieuwe combinatie zal een overduidelijk InBev-stempel blijven dragen. De twaalf InBev-bestuurders zullen aangevuld worden met twee A-B-vertegenwoordigers. Een van hen is de huidige ceo, August BuschIV, bijgenaamd 'The Fourth'. Wie hem zal vervangen als manager van Anheuser-Busch is nog niet bekend. Carlos Brito blijft in ieder geval ceo van het gecombineerde bedrijf.

Over de naam van de nieuwe combinatie gaf InBev gisteren wel uitsluitsel. Het wordt Anheuser-Busch InBev. Het hoofdkwartier blijft gewoon in Leuven, maar de Noord-Amerikaanse activiteiten zullen worden aangestuurd vanuit St-Louis. Nu is de divisie Noord-Amerika nog in Toronto gevestigd.

Brito verwacht dat de transactie tegen eind dit jaar kan zijn afgerond. De aandeelhouders van beide ondernemingen moeten de deal nog goedkeuren. Dat geldt ook voor de concurrentieautoriteiten, maar van hen wordt weinig weerstand verwacht. De twee bedrijven zijn in slechts drie landen allebei actief (de VS, China en Groot-Brittannië), maar daar zijn ze grotendeels complementair.

Het nieuwe bedrijf wordt met grote voorsprong de grootste brouwer ter wereld. Met een volume van 460miljoen hectoliter is de combinatie 70% groter dan de eerstvolgende concurrent, SABMiller. Een vraagteken is nog of de nieuwe combinatie het belang van iets meer dan 50% in Corona-brouwer Modelo kan behouden. De Mexicanen hebben het recht de overeenkomst te beëindigen, maar hebben nog niet beslist of ze dat doen. Brito noemde de besprekingen met Modelo 'erg positief'. (rmg)Blz. E4-E5 dossier.

Blz. 16 Het einde van Joe Sixpack.