Niets lijkt de hoge olieprijs te kunnen neerhalen. We moeten dus hopen dat het zwarte goud de economie niet kraakt.

De olieprijs stond gisteren wat onder druk door geruchten dat onder meer de Verenigde Staten nog eens olie uit de strategische reserves op de markt zouden brengen. Maar dat werd door het Witte Huis ontkend.

In Europa bereikte de olieprijs ondertussen een hoger niveau dan toen de olieprijs zelf z'n hoogste peil ooit bereikte, in juli 2008. Doordat de dollar nu een stuk duurder is tegenover de euro, moeten we hier in euro meer dan ooit betalen. Hopen op een sterkere euro is geen oplossing, want het bedrijfsleven in Europa kan, meer dan ooit, een prijsvoordeeltje goed gebruiken om te concurreren op de wereldmarkt.

Zelfs Japan is er eindelijk in geslaagd om de klim van de yen te stoppen en zelfs om te keren. Ironisch genoeg mede dankzij de hogere olieprijs, want daardoor verslechtert de handelsbalans van Japan, dat geen olie produceert. Een beetje zoals België, waar de handelsbalans door de dure energie nu ook een tekort vertoont. Bovendien moet Japan sinds de ramp in Fukushima nog extra energie invoeren.

Hoewel de olieproductie in Irak (met een van de rijkste olievelden ter wereld) ondertussen al hoger is dan in de jaren tachtig en de oorlog met Iran, Saudi-Arabië zijn productie heeft opgevoerd en de productie in Libië al een tijd hernomen is, blijft een vat olie uit de Noordzee hardnekkig rond de 125 dollar per vat noteren. Meestal wordt verwezen naar een mogelijke aanval van Israël op Iran om de hardnekkige premie voor olie te verklaren.

Het Westen is al wat minder afhankelijk geworden van olie (dankzij aardgas en energiebesparingen), maar toch blijft het bang afwachten of de hoge olieprijs niet fataal dreigt te worden voor het nog broze economische herstel.

Of kan China ook hier een handje helpen? Zoals bekend mikt het enorme land op een lagere groei en wil China minder groeien door de aanwas van investeringen en export af te remmen en te vervangen door binnenlandse consumptie.

Maar zal dat het olieverbruik kunnen afremmen? Ook het effect op het verbruik van koper, ijzer en nadere grondstoffen wordt interessant om te volgen. Premier Wen Jiabao is vast van plan om een zeepbel in vastgoed te vermijden. De Chinese leiders zijn als de dood voor een crisis als in de VS, Ierland of Spanje, zoals wij bang zijn voor te dure olie.