Dexia, KBC en Fortis zien hun beurskoers elk opnieuw met zo'n 5 procent zakken.

beurs

Nieuwe zorgen over een verdere uitdieping van de kredietcrisis duwden de bankaandelen gisterochtend opnieuw diep in het rood. Bijkomende zorgen over economische groei en inflatie verzuurden het volledig. De Bel-20 verloor 2,3 procent en bleef daarmee maar nipt boven de kaap van 3.000 punten.

Het forse verlies was voor meer dan de helft toe te schrijven aan Dexia, Fortis en KBC. Dexia, dat gisteren zijn koersdoel door Fortis verlaagd zag naar 14 euro, kreeg een klap van 5,43 procent en zakte naar 8,71 euro. Fortis zelf verloor 5 procent, tot 9,16 euro, en KBC liet 4,63 procent liggen op 63,80 euro.

Het vertrouwen in bankaandelen was volkomen zoek nadat was gebleken dat in de VS een overheidsingrijpen in de kredietverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac steeds waarschijnlijker wordt. Fannie en Freddie hebben nog zo'n 10 miljard dollar vers kapitaal nodig, maar het is onwaarschijnlijk dat een kapitaalsverhoging zal slagen.

Nadat het Amerikaanse blad Barron's maandag al had geschreven dat de VS de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac zullen moeten nationaliseren, gooiden uitspraken van de voormalige hoofdecononoom van het IMF, Kenneth Rogoff, gisteren nog olie op het vuur. Ook Rogoff denkt dat Freddie en Fannie genationaliseerd moeten worden en hij voorspelt bovendien dat het ergste van de kredietcrisis nog moet komen. Hij waarschuwt zelfs dat er mogelijk nog enkele grote Amerikaanse banken over de kop zullen gaan. Tezelfdertijd voorspellen analisten van JP Morgan dat Lehman Brothers ongeveer 4 miljard dollar extra zal moeten afschrijven wegens de uitdiepende kredietcrisis, wat fors meer is dan verwacht.

De consensus bij de beurshandelaren is dan ook dat het nog te vroeg is om (bank)aandelen te kopen omdat er nog veel slecht nieuws uit de financiële sector kan komen. (nta,pdd)

Blz. E3 In de kijker.

Blz. E6 Beurscommentaar.