De goudprijs blijft genieten van de onzekerheid, de recessievrees en de bijeenkomst van de centrale bankiers vrijdag in de VS.

Van onze medewerker

De Europese beurzen startten gisteren met een winst van zowat 1%, hoewel ze in de loop van de dag zelfs even dubbel zoveel wisten te winnen. Ook Wall Street ging met winst van start. De obligatiemarkten ontspanden een beetje, al wil dat van op deze ultralage renteniveaus zeggen dat de koersen daalden en de rente dus wat steeg. De vrees voor een recessie blijft enorm. De vraag is of de beleggerspaniek van de voorbije weken niet een klein beetje overdreven was. Want de onrust had veel te maken met een combinatie van tegenvallende groeicijfers met de schuldencrisis in Europa en de Verenigde Staten. Daardoor kwamen de beleggers plots tot het besef dat er een vicieuze cirkel dreigt: de schulden moeten afgebouwd worden, maar dat bedreigt de groei en hoe lager de groei hoe moeilijker het is om de schulden af te bouwen.

Maar op korte termijn is er wellicht nog een beetje respijt. Met name de Verenigde Staten zijn nog niet echt begonnen met het afbouwen van de begrotingstekorten. En de zwakke groeicijfers in Europa in het tweede kwartaal volgden op een ongewoon sterk eerste kwartaal.

De bedrijven lijken aan te geven dat de beleggers, althans op korte termijn, te pessimistisch zijn. De meeste zien slechts een beetje vertraging of merken zelfs helemaal niets van een afkoelende economie.

Het is natuurlijk zo dat de bedrijven het sterke deel van de economie vormen. Hun balansen zijn sterker dan ooit, ze zijn erg winstgevend en de grote bedrijven genereren vaak al een derde van hun omzet in groeilanden.

Strategen en bedrijfsanalisten zijn nu wel volop hun verwachtingen aan het verlagen. Zij hebben in 2008 geleerd dat een recessie heel snel en scherp kan toeslaan. Maar of dat hun huidige inschatting correcter maakt is daarom nog niet zeker. 2011 is 2008 niet.

Wat er ook van zij, de onzekerheid blijft groot. De goudprijs ging voort op zijn elan. Gisteren klom het goud verder richting 1.900 dollar. De grens van 2.000 dollar per ounce lijkt binnen bereik. De grootste tracker in goud (beursvehikel dat de goudprijs volgt) onttroonde vrijdag de S&P 500-tracker als het grootste beursgenoteerde fonds.

Maar ook hier blijft de vraag of de populariteit van de ‘SPDR Gold Trust' geen contra-indicator is. De klim van het goud gaat almaar steiler, intussen bijna verticaal. Dat is dikwijls de voorbode van een terugval.

Tenzij Ben Bernanke vrijdag, net als vorig jaar in Jackson Hole, een nieuw rondje QE aankondigt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in