Toyota verwacht derde minder winst

De economische gevolgen van de aardbeving in Japan wegen zwaar op de winstcijfers van autobouwer Toyota. Het bedrijf houdt rekening met een daling van de winst met een derde, tot 280 miljard yen (of 2,4 miljard euro).

Ook de wereldwijde verkoop zal vermoedelijk dalen, tot 7,24 miljoen voertuigen, na 7,31 miljoen vorig jaar. De groepsomzet zou met 2procent dalen. Dat alles brengt de positie van Toyota als grootste autoproducent ter wereld in gevaar. De Japanners kunnen dit jaar worden ingehaald door het Amerikaanse General Motors en het Duitse Volkswagen.

ENERGIE

Olieprijs zakt onder 100 dollar

De olieprijs is vrijdag flink gezakt, als reactie op een bericht in de krant al-Hayat dat Saudi-Arabië zijn olieproductie vanaf volgende maand zal verhogen tot 10miljoen vaten per dag. De krant citeert een anonieme vertegenwoordiger van de Opec. Ook de vrees dat het economisch herstel aan het vertragen is, duwt de olieprijs naar beneden.

De prijsdaling op de oliemarkt, met ruim 3procent, was de grootste in bijna vier weken. In New York kostte een vat minder dan 100 dollar. Voor levering in juli werd gisteren 99,30 dollar betaald, of een daling met 2,63 dollar. De Europese Brent-olie voor levering in juli werd slechts 1,31 dollar goedkoper, en kostte vrijdag in Londen 118,26 dollar.