De correctionele rechtbank van Charleroi heeft gisteren veertien leden van de christelijke vakbond CSC (het Franstalige ACV) vrijgesproken van beledigingen aan het adres van het socialedienstenbedrijf SDWorx.

Tijdens de campagne voor de sociale verkiezingen, in januari 2008, vernamen de vakbondsleden dat SDWorx vormingscursussen gaf aan werkgevers over het ontslaan van vakbondsafgevaardigden. Ze wilden dat bespreken met de regionale verantwoordelijke van SDWorx, maar die weigerde dat. Daarop deelden ze pamfletten uit in de inkomhal met de boodschap: ‘SDWorx, gevaarlijke onderneming voor de sociale dialoog'.

Het bedrijf voelde zich beledigd en diende een klacht in bij de rechtbank.

De verdediging van de vakbondsleden pleitte dat de feiten deel uitmaken van een drukpersmisdrijf, waarvoor alleen het hof van assisen bevoegd is. Maar de rechtbank oordeelde gisteren dat het niet om een drukpersmisdrijf kon gaan omdat de boodschap alleen werd uitgehangen in de inkomhal.

Toch komt er geen veroordeling van de vakbondsleden. Volgens de rechtbank in Charleroi valt het vakbondspamflet onder de vrijheid van meningsuiting. Het feit dat de boodschap niet prettig is voor degene die geviseerd wordt, volstaat niet om over een belediging te spreken.