Tegenover begin dit jaar lijden de pensioenspaarfondsen verliezen van 5,9 tot 14,26 procent. De jongste tien jaar was zelfs een spaarboekje een beter alternatief. De tol van twee beurscrashes.

De turbulente maanden op de beurs hebben ook de pensioenspaarder niet onberoerd gelaten, tenzij hij voor de minder renderende maar veiliger verzekeringsformule koos. Wie opteert voor een pensioenspaarfonds bij een bank ontsnapt niet aan het beursrisico, zelfs niet als hij voor een defensieve formule heeft gekozen.

De jongste dagen gaat het weer van kwaad tot erger op de beurzen. We gingen na welk rendement de pensioenspaarfondsen tijdens de eerste helft van het jaar haalden. We beperkten onze keuze tot fondsen die al meer dan een jaar op de markt zijn. De rendementen zijn allemaal negatief, van -5,9 procent voor het defensieve FortisB Pension Fund Stability, tot -14,26 procent voor het agressief beleggende Dexia Pension Fund Dynamic.

Tegenvallende rendementen, maar wel een pak beter dan de Bel-20 en de Stoxx 600 die sinds begin dit jaar respectievelijk 25 en 23procent moesten inleveren. Het actief beheer van de fondsen beperkt dus duidelijk het verlies.

Als we wat verder teruggaan in de tijd, tot einde juni vorig jaar, net voor het uitbreken van de kredietcrisis, blijken de verliezen hoger op te lopen. Van 6,5 procent voor hetzelfde Fortis-fonds tot 17,84 procent voor ook weer hetzelfde Dexia-fonds. De Stoxx 600 en de Bel-20 verloren in diezelfde periode 28 en bijna 33procent.

De cijfers moeten wat gerelativeerd worden omdat pensioensparen bij uitstek een langetermijnzaak is. Verkopen is overigens voor de meesten onder ons geen optie omdat je dan het fiscaal voordeel verliest.

Tijdens de 22jaar dat pensioensparen in ons land bestaat, zijn er nog slechte periodes geweest, maar gemiddeld halen de meeste fondsen nog steeds een jaarrendement van zo'n zeven procent, zonder het fiscaal voordeel.

Maar niet iedereen is de vijftig gepasseerd en doet al 22jaar aan pensioensparen. De jongste tien jaar haalde het meest rendabele pensioenspaarfonds -dat van ING- een gemiddeld jaarrendement van 3,15 procent, gevolgd door Metropolitan met 3,1 en Fortis met 3procent. Helemaal aan de staart bengelt het Record Top Pension Fund van ABN Amro met -0,4 procent.

Een hoogrentend spaarboekje deed de jongste tien jaar duidelijk beter, een pensioenspaarverzekering overduidelijk.