Coucke: de bezieler die Bekende Vlaming werd
Marc Coucke. mh
Foto: © MH Michiel Hendryckx
Marc Coucke (42) kan als prille veertiger als geslaagde ondernemer door het leven gaan.

Hij is apotheker van opleiding (RUG) en richtte samen met Yvan Vindevogel Omega Pharma op. Tijdens hun legerdienst groeide het idee om samen in de apothekersmarkt actief te worden. Toen ze nog leurden met 5-liter-shampooflessen bij apothekers konden Coucke noch Vindevogel bevroeden dat Omega Pharma zou uitgroeien tot een Bel-20-bedrijf.

Vindevogel sprong te vlug van boord nadat het Nederlandse OPG -waarvan de vroegere ceo Robert Peek nu voorzitter wordt van Arseus- een lucratief overnamevoorstel deed. Het typeerde Coucke dat hij wou doorgaan. In 1998 bracht hij Omega Pharma naar de beurs en ondanks een soms wat hobbelig parcours werd het een succesverhaal.

Coucke geniet van het succes en is in de loop van de jaren veranderd. Sinds september vorig jaar heeft hij zich teruggetrokken uit de leiding van Omega Pharma, waar zijn rol nu beperkt is tot voorzitter van de raad van bestuur. Via Couckinvest controleert hij ook die raad van bestuur maar hij komt niet meer tussenbeide in dagelijkse beslissingen van het directiecomité.

Dat kwam wel heel duidelijk naar voor bij het nakende vertrek van Sam Sabbe, een persoonlijke vriend van Marc Coucke die door zijn opvolger Jan Cassiman, ceo van Omega Pharma, gevraagd werd 'om in onderling overleg eind dit jaar het bedrijf te verlaten'. Het is ook het directiecomité rond Cassiman dat zal beslissen of de wielersponsoring via Predictor doorgaat.

Coucke is uiteraard nog zeer betrokken via de raad van bestuur, maar is gaandeweg nadrukkelijker van het BV-schap gaan genieten. Zo staat op de homepage van Omega Pharma zeer zichtbaar een foto van Coucke als jurylid (voorzitter) van het VRT-programma De Bedenkers. Coucke siert ook al een tijdje vaker de sportpagina's dan de economische pagina's van vele kranten.

'Dat is niet noodzakelijk slecht voor Omega en Arseus. Coucke had nooit veel aandacht voor het operationele. Sinds hij de fakkel doorgaf, wordt de groep operationeel beter geleid. Dat zag je al bij de halfjaarcijfers', zegt een kenner. (pdd)