De directie van autobouwer Ford in Genk heeft gisteren in een mededeling aan alle werknemers laten weten dat ze afziet van haar plannen om de stakingskosten rechtstreeks op de werknemers te verhalen door middel van een fel gecontesteerd negenpuntenprogramma.

'Gezien het overleg met de vakbonden niet tot een oplossing heeft geleid, blijven alleen maatregelen over die wij als directie eenzijdig zouden kunnen nemen. Deze financiële maatregelen zijn bijna allemaal maatregelen die enkel ten laste van beperkte groepen genomen kunnen worden. Bijgevolg zouden ook vele mensen geraakt worden die zich - ook in de moeilijke stakingsperiode - achter het bedrijf zijn blijven scharen. Dit zou echt niet fair zijn en dergelijke maatregelen zullen dan ook niet worden ingezet', luidt het in de mededeling.

Ford Genk moet van de Europese Ford-directie zelf opdraaien voor de kosten van de stakingen in januari. Die bedragen zowat 15 miljoen euro. Ford Genk kreeg ook de opdracht om tegen mei een besparingsplan en een plan dat de sociale vrede binnen de fabriek en bij de Ford-toeleveranciers waarborgt, op tafel te leggen. Op 18 maart legt de directie van Ford Genk een eerste versie voor van haar plan aan de Europese Ford-directie.