Beter dan verwachte bedrijfsresultaten en een olieprijs die verder afkalfde, bezorgden de Europese aandelen hun beste dag in drie maanden. Een gemiddelde winst van 2,9 procent.

beurs

(bloomberg) Na de Amerikaanse bank Wells Fargo woensdagavond was het gisteren de beurt aan de eveneens Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase en de Finse gsm-specialist Nokia om met beter dan verwachte resultaten uit te pakken. Omdat ook de olieprijs voor de derde dag op rij verzwakte, neemt de vrees af dat een forse verzwakking van de wereldeconomie de bedrijfswinsten zal decimeren.

Kort na de opening van de Europese beurzen maakte China bekend dat de groei tijdens het tweede kwartaal is 'teruggevallen' tot 10,1 procent, tegen 10,6 procent in het eerste kwartaal. De inflatie verminderde van 7,7 procent tijdens de eerste drie maanden van het jaar tot 7,1 procent tijdens de daaropvolgende drie. Dat is een aanduiding dat de vraag naar olie de komende maanden wat zou kunnen afnemen.

De olieprijs bleef het grootste deel van de dag ter plaatse trappelen, maar toen het Amerikaans ministerie van energie 'savonds aankondigde dat de nationale gasreserves met bijna 5% zijn gestegen, kreeg de gasprijs een dreun. De koers van contracten voor levering in augustus zakte met meer dan 8%, de grootste duik in een jaar. De prijs van een vat ruwe olie zakte daarop onder 130 dollar, een prijsdaling met meer dan 16 dollar in drie dagen.

Dat was voor de beurs van New York, die tot dan een wat aarzelend verloop te zien gaf, het startsein voor een forse klim. Twee uur voor slot stond de Dow Jones al 1,6 procent hoger rond 11.400 punten. Dat is een winst van bijna 600 punten in drie dagen.

Zowel in Europa als op Wall Street namen de banken, die de jongste maanden zwaar geteisterd werden door de kredietcrisis, het voortouw. In New York boekten ze woensdag hun grootste dagwinst in zestien jaar. De Europese banken volgden. Hun sectorindex klom gisteren 5,7 procent. Koplopers waren het Zwitserse UBS met 7,9 procent en BNP Paribas met 6,7 procent winst.

De Stoxx 600, die de zeshonderd grootste Europese aandelen samen brengt, klom 2,9 procent. Op twee dagen boekte hij een winst van 3,7 procent.

Alle 18 Europese aandelenmarkten gingen gisteren vooruit, met winsten van 2,26 procent in Amsterdam tot 3,25 procent in Brussel. De Bel-20 index, die de belangrijkste Belgische waarden groepeert, strandde net onder de 3.000 punten, hoewel hij het grootste deel van de dag boven die drempel vertoefde.

De Belgische banken konden scoren met winsten van 4,2 procent voor Dexia, over 6,1 procent voor KBC tot 7,5 procent voor Fortis. Op een bepaald moment noteerde de grootste Belgische bank zelfs 10 procent hoger dankzij overnamespeculatie, maar toen kwam een (weliswaar verwachte) verlaging van de kredietwaardigheid door Standard & Poor's wat roet in het eten gooien.

Analisten zijn het er niet over eens of dit nu het keerpunt is voor de beurzen of enkel een kortstondige verbetering. Dat de olieprijs al met 16 dollar gedaald is, wordt als een belangrijk teken gezien, maar de kredietcrisis is verre van voorbij en zou nog voor vervelende verrassingen kunnen zorgen.

Sinds het uitbreken van de crisis werd wereldwijd al 14.000 miljard dollar (bijna 9.000 miljard euro) aan beurswaarde weggeveegd en werd al voor 426 miljard dollar afgeschreven op twijfelachtige kredieten in de portefeuilles van de banken. (lc)