Fortis Bank Nederland en ABN Amro fuseren tot één 'nieuwe, sterke, vitale' Nederlandse staatsbank. Gerrit Zalm (56), de oud-minister van Financiën, wordt de nieuwe topman.

Omdat de integratie tijd kost, blijft de nieuwe bank zeker tot 2011 staatsbezit. Daarna wil de Nederlandse overheid - al dan niet via de beurs -- het bedrijf van de hand doen. Van het afzonderlijk verkopen van beide banken is nooit sprake geweest.

'Dit is de beste oplossing. Voor de financiële sector en voor de belastingbetaler', aldus de huidige minister van Financiën in Nederland, Wouter Bos. 'We creëren een grote bank die kan meedoen met de grote jongens.' De nieuwe combinatie heeft een jaaromzet van bijna 8 miljard euro. De Europese Commissie moet wel nog toestemming geven.

Bos wil Fortis Verzekeringen Nederland apart en snel verkopen. Dat onderdeel heet sinds gisteren ASR Verzekeringen, naar de oude namen Amev en Stad Rotterdam. Ook Fortis Corporate Insurance, de verzekeringstak voor bedrijven, staat in de etalage.

De fusie kost achtduizend banen. Dat is conform oude afspraken met de vakbonden. In totaal werken nu nog veertigduizend mensen bij beide banken en verzekeraars.

In België raakte gisteren dan weer bekend dat het beroep in het kort geding dat Mischaël Modrikamen heeft aangespannen over de verkoop van Fortis aan BNP Paribas, maandagochtend al om 9 uur wordt ingeleid bij het Brusselse hof van beroep. Op diezelfde dag valt de uitspraak in een gelijkaardige rechtszaak die de Nederlandse beleggersvereniging VEB heeft aangespannen bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. (nta)