Nissim Israël, de man achter het modemerk Olivier Strelli, heeft afgelopen dinsdag zijn bedrijf NissimSA verkocht aan de Franse holdingmaatschappij Ever Capital.

Van onze medewerksterBegin dit jaar liet Nissim Israël meermaals vallen dat hij over de toekomst van zijn bedrijf nadacht. Diverse potentiële kopers werden gepolst, en uiteindelijk kwam Ever Capital met een mooi voorstel op de proppen. 'Het is een holding', zegt Nissim Israël, 'geen fonds dat de zaak meteen weer van de hand doet. Neen, dit zijn mensen die me meteen vertrouwen inboezemden. Ik ben een tevreden man. Bovendien laat ik mijn bedrijf niet zomaar achter.'

Jacky Franco, jarenlang de commerciële rechterhand van de ontwerper, en Olivier Israël, de zoon van de ontwerper, stappen samen met Ever Capital in Olivier Strelli Développement (OSD). Franco en IsraëlJr. worden vanaf 1januari 2009 gedelegeerd bestuurder. Jacky Franco zal zich samen met Nathalie Valentiny, die al drie jaar deel uitmaakt van het creatief team, wijden aan ontwerp en marketing, terwijl Olivier Israël verantwoordelijk is voor productie en logistiek, een job die hij al zo'n vijftien jaar uitoefent. Ever Capital brengt de financiële expertise aan.

Ever Capital is een Franse privéholding bestaande uit een vijftiental ondernemers, die geleid wordt door Jacques E.Lévy en Christophe de Labrouhe. Zij zijn leken in de modesector.

'Maar dat deert niet', aldus Nissim Israël. 'Zij hebben al aangegeven dat zij aan continuïteit denken. Zo hebben ze een naambekendheidsstudie gedaan omtrent het label, en zagen ze dat we in Frankrijk veel meer kunnen doen dan wat er vandaag gebeurt. Ook onze Chinese expansie willen ze verder aanzwengelen. We hebben er acht goeddraaiende shops, zij willen er nog meer.'

NissimSA werd 33jaar geleden opgezet door Nissim Israël. Zijn kledinglijn kreeg de naam Olivier Strelli, 'omdat Italiaanse namen toen goed bekten in de modewereld'.

Het bedrijf draait jaarlijks een omzet van 45miljoen euro, waarvan 15miljoen voor de dames- en herenlijn en 30miljoen voor de producten van de licentiehouders.

Onder de naam Olivier Strelli zijn er sinds jaren schoenen en lederwaren op de markt, naast agenda's en horloges, bedden, beddengoed, en parfums. Er staan trouwens drie nieuwe licenties op stapel: muurbekleding, tapijten en kousen en panty's.

'Over al die licenties blijf ik waken', zegt Nissim. 'Ik verdwijn dus niet helemaal van het toneel.'

Waarom hij zo nodig wou verkopen? 'Het is simpel. Ik ben 63jaar. Ofwel word je dan ziek of sterf je, ofwel verkoop je op een moment dat alles uitstekend gaat aan mensen die het goed voorhebben met je firma. Ik heb dat laatste willen doen.'

(denkt na) 'Beu was ik het niet, neen, maar ik had het wel gehad met de beslommeringen van elke dag. Ik ben een man die moeilijk delegeert. Dus kreeg ik het ook te horen als er een verkoopster ziek was en maakte ik me daar druk over. Ik zal niet meer dagelijks te vinden zijn in het Brusselse hoofdkwartier. Ik krijg nu de luxe van de tijd. Ik droom ook van een nieuwe werkstudio voor mijn licenties. Mijn vrouw wil me nu ook niet voortdurend thuis in de zetel.' (lacht)U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig