Schneider Electric verhoogt de verwachtingen ondanks de zwakke woningmarkt in VS. De koers klimt 2,7%.

energie

Van onze medewerkerSchneider Electric, wereldleider in onder meer schakelkasten en zekeringen voor elektriciteit, verhoogt de omzetprognose voor het boekjaar 2007 nadat de omzet in het derde kwartaal 28,4% groeide tot 4,47 miljard euro. De organische omzetgroei bedroeg 13,8%, eveneens beter dan wat analisten verwachtten. Schneider verhoogt zijn prognose voor de omzetgroei in 2007 tot rond de 13 procent terwijl de Franse groep de verwachtingen in augustus ook al had opgetrokken tot ongeveer 11%.

Die positieve evolutie contrasteert met de mening van sceptische analisten en beleggers. Als leverancier van een zeer breed gamma elektrische installaties wordt Schneider gelinkt met de woningmarkt in de VS, die al lang bijdraagt tot de onrust op de beurzen. Bovendien rondde Schneider in februari een grote overname af in de VS. Maar APC, of voluit American Power Construction, richt zich niet op de woningmarkt, maar op systemen om de elektriciteitsvoorziening te beveiligen en het koelen van informaticaparken.

Dat is een snel groeiende activiteit die in het jongste kwartaal dankzij de overname van APC voor 16% van de groepsomzet zorgde. Schneider betaalde een hoge prijs, maar de resultaten geven aan dat dat strategisch juist was. In het eerst kwartaal verhoogde Schneider het kapitaal met één miljard euro -in plaats van de geplande 1,2 miljard- omdat de bijdrage van APC aan de kasstroom al substantieel was.

Naast de afdeling Critical Power& Cooling waartoe APC behoort, heeft Schneider met de divisie Automation & Control (27% omzet) nog een afdeling die weinig te maken heeft met de woningmarkt. En zelfs de grootste afdeling, Electronical Distribution, richt zich in hoge mate op toepassingen voor de industrie, grote gebouwen en infrastructuur.

En terwijl de woningmarkt in de VS in het slop zit, bleef de niet-residentiële bouw er tot nu in goede doen. In elk geval profiteert het Franse bedrijf met zijn brede aanbod volop van de stevige vraag in een aantal segmenten van de markt. Schneider vernoemt de sterke vraag naar energie-efficiënte installaties, verzekerde energievoorziening en infrastructuurwerken. De groep meldt dat ze slechts voor 12% van haar verkopen afhankelijk is van de residentiële markt. Van haar totale afzet gaat 29% naar de industrie, 28% naar gebouwen, 18% naar energie en infrastructuur en 13% naar netwerken en data.

Schneider verwacht voor de volgende jaren een autonome omzetgroei van meer dan 6% en een bedrijfswinstmarge (ebita) tussen 13 en 15%.

De groep is nu volop bezig haar activiteiten verder uit te breiden in de groeilanden, waar de opbouw van infrastructuur met elektriciteit het sterkst groeit.