Net geen zeven jaar nadat een brand de Antwerpse Stadsfeestzaal helemaal verwoestte, gaat de voormalige feestzaal morgen weer open, maar deze keer als shoppingcenter. De monumentale zaal werd gerestaureerd met respect voor het verleden. Het gebouw telt vier verdiepingen en 40 handelszaken hebben de 20.000 vierkante meter ingepalmd. Het shoppingcenter is morgen uitzonderlijk van acht tot acht open.

De belangrijkste nieuwigheid is de komst van de Duitse elektroketen Saturn die een uitdager wordt van Media Markt. De Stadsfeestzaal dient zich ook aan als stevige concurrent van het shoppingcenter Groenplaats. Dat opende de deuren in 1993 na de sluiting van de Grand Bazar in 1990, die als eerste Grand Bazar de deuren opende in 1885. Groenplaats heeft Fnac als publiekstrekker, maar de Stadsfeestzaal speelt nadrukkelijk Saturn uit.

In de kelder van het shoppingcenter -dat gevestigd is tussen het trendy Hopland (het verlengde van de Schuttershofstraat) en de volkse Meir- pakt Delhaize uit met zijn derde supermarkt in Antwerpen Stad, naast de vier Delhaize City's die het er heeft. De nieuwe Delhaize beschikt over 1.455 vierkante meter verkoopoppervlakte en is gericht op een stedelijk publiek. Aan de ingang van de winkel is er de nieuwe afdeling snack to go, waar de klant alle producten voor een snelle maaltijd kan vinden: verse salades, belegde broodjes en bereide maaltijden.

Een nieuw kassasysteem laat toe dat klanten na hun selfscanning ook zelf afrekenen aan een betaalterminal, waar ook kortingbons kunnen worden gescand. Nieuw is ook het wellpoint, dat de klant een overzicht geeft van zijn gezondheidstoestand: bloeddruk, hartslag, vetgehalte en BMI worden er berekend door een interactief toestel.

De supermarkt is een van de (netto) 12 nieuwe verkooppunten van Delhaize dit jaar. De 744 winkels moeten er eind volgend jaar 792 worden -een aangroei met 48 nieuwe winkels, waarvan 3 nieuwe 'Super Delhaizes' (supermarkten), 13 (kleine) Shop 'N Go-winkels, netto tien Proxy's en maar liefst 17 Tom&Co-winkels die aan een opvallend sterke groei bezig zijn. (pdd)