Transport

Uur werkonderbreking bij het spoorDe socialistische spoorvakbond ACOD Spoor heeft haar leden opgeroepen om vrijdag een uur het werk neer te leggen uit protest tegen de mogelijke invoering van een minimumdienstverlening bij het openbaar vervoer bij stakingen. Door de actie zal het treinverkeer wellicht heel de dag gehinderd worden, zo waarschuwde ACOD Spoor dinsdag.

De actie krijgt geen steun van de christelijke vakbond ACV-Transcom. De christelijke spoorbond vindt de actie voorbarig. 'We zien geen aanleiding om vrijdag actie te voeren. De regeringsonderhandelaars hebben beslist de discussie over de minimale dienstverlening door te schuiven naar een overleg met de vakbonden. Laat ons dat overleg afwachten.' (belga)

Blz. 8 Interview.

Transport

Recordaantal reizigers voor Eurostar

De voorbije zomermaanden, van juli tot september, heeft de hogesnelheidstrein Eurostar een recordaantal reizigers vervoerd. Het gaat om 2,23 miljoen mensen, een stijging met 3,6 procent.

De inkomstens uit de ticketverkoop stegen in dezelfde periode met 13,8 procent tot 148,5 miljoen Britse pond (212,7 miljoen euro). Volgens Eurostar was de stijging vooral te danken aan het groeiend aantal zakenreizigers en aan een grotere vraag tijdens de Rugby World Cup in Frankrijk. (belga)

Farma

Ontwerpakkoord in vizier bij Janssen Pharmaceutica

Beerse Na een marathonzitting stonden vakbonden en directie bij Janssen Pharmaceutica gisterenavond dicht bij een sociaal akkoord. De geneesmiddelenreus maakte midden september bekend dat er 688 mensen moeten afvloeien in de vestigingen van Beerse en Geel, waarvan 521 vaste contracten. Er waren gisterenavond wel nog enkele twistpunten. Zo eisen de bonden werkzekerheidsgarantie voor het personeel dat blijft en hopen ze alsnog 50 tot 100 vaste jobs te redden. De directie wil dan weer de vaste jaarlijkse opslag met één procent voor een periode van drie jaar bevriezen. (ima)

distributie

Amtoys is Waalse onderneming van het jaar

Amtoys is gisteren door Ernst & Young, de zakenkrant L'Echo en Fortis Bank verkozen tot de Waalse onderneming van het jaar. Amtoys is wereldwijd bekend voor zijn pluchen personages: Nouky de beer, Paco de ezel en Lola de koe. In 2007 telt Amtoys in Europa 24 winkels en 120 werknemers. Het merk Noukie's wordt verkocht in 2.500 winkels waaronder 23 Noukie's boetieks. Jaarlijks gaan drie tot vier nieuwe winkels open.

Amtoys werd als laureaat gekozen uit zes bedrijven. Ook de Waalse bedrijven Joskin, Kiala, Leleux Associated Brokers, Paprika en Ets E. Ronveaux waren genomineerd.