Alle Telenet-kabelklanten kunnen straks in HD kijken. Maar gratis is dat niet.HDTV (High-Definition Television) is de meest geavanceerde opvolger van de analoge tv-standaarden PAL, NTSC en SECAM, met meer beeldlijnen en een veel scherper beeld. Om HDTV te kijken, moet je allereerst een digitale-tv-kijker zijn, wat inhoudt dat je een decoder nodig hebt om dat digitale signaal te 'ontcijferen'.

Telenet gaat HDTV uitzenden in de 720p- en de 1080i-resolutie. Je moet er een tv-toestel voor hebben dat voldoet aan de 'HD Ready'-norm. Het kan natuurlijk ook met een duurder 'Full HD'-toestel, dat geschikt is om de hoogste resolutie (1080p) te ontvangen.

De activatie van de HD-digicorder kost eenmalig 75 euro. De huur bedraagt 15euro per maand, of 10euro per maand indien je een zogenaamde 'bundel' neemt (detailinformatie daarover is er nog niet). Daarenboven betaal je 5euro per maand voor een 'startpakket' met HD-zenders. De betaalzenders Prime Film en Prime Sport in HD kosten eveneens 5euro per maand (bovenop het abonnementsgeld voor Prime). Met alle toeters en bellen loopt de rekening dus snel op.

De digicorder heeft een harde schijf van 320 GB, waarmee je tot 65 uur in HD-kwaliteit kan opnemen en tot 200 uur in 'gewone' SD-kwaliteit. Het toestel ondersteunt het Mpeg4-compressieformaat en het Dolby 5.1-audioformaat. Je kan er twee programma's tegelijk mee opnemen.

Telenet wordt in Vlaanderen de tweede aanbieder van HDTV, na Indi (dat ongeveer een derde van de Vlaamse tv-kabel beheert). In Brussel is HDTV al beschikbaar bij de kabelmaatschappij Coditel (DS 23oktober). Belgacom TV, dat digitale tv via de telefoonlijn verdeelt, komt er volgend jaar mee. TV Vlaanderen, dat uitzendt via de satelliet, lanceert HDTV in het eerste kwartaal van volgend jaar. Wie meer concurrentie wilt, wacht dus het best nog even af. (wdp)