Val Fortis verarmt half miljoen Belgen
Foto: afp
Beursspecialisten schatten dat een half miljoen Belgen verarmd is door de val van Fortis. Door zijn royaal dividend was dit goedehuisvaderaandeel ook in trek bij renteniers. Een toenemend aantal gedupeerden roert zich.

Van onze redacteurDe val van Fortis heeft de grootste financiële ravage sinds heel lang aangericht bij Belgische gezinnen. Honderdduizenden kleine beleggers zijn een deel van hun spaarcenten kwijt. Het aandeel-Fortis, waarachter bankwaarden zaten zoals de voormalige Generale Bank en de verzekeraar AG, was het meest verspreide aandeel in België. Door zijn status van goedehuisvaderaandeel en zijn royaal dividend was het ook bij vele renteniers een vaste waarde. Velen leefden van het dividend.

Insiders zeggen dat zelfs vermogens die over generaties heen werden opgebouwd, flink aangetast zijn. Conservatieve schattingen van specialisten schatten dat Belgische gezinnen 8 miljard euro die ze in het aandeel stopten, kwijtgeraakt zijn. Het vermogensverlies is groter als gevolg van in rook opgegane koerswinst. Anderhalf jaar geleden had Fortis nog een beurswaarde van 40 miljard euro. Vorig najaar haalde het nog ruim 13 miljard uit de markt voor zijn kapitaalverhoging. Daar blijft naar verwachting nog maar een handvol miljarden van over.

Individuele families zijn ettelijke miljoenen euro's kwijt. Jan Toye van de brouwerij Palm had zijn vermogen gediversifieerd naar Fortis, waarvan hij vóór de kapitaalverhoging een pakket bezat dat 150 miljoen euro waard was. Fortis zette vorig jaar vele families aan om op de aandelen in te tekenen door leningen toe te staan. Het dividend zou de rentelast compenseren. De aandelen golden als onderpand. Dat onderpand moet nu bijgepast worden om de kredieten te stutten.

'Ik kwam zondagavond in een restaurant in Knokke waar vermogende families dineren. Welnu, er heerste een begrafenisstemming', zegt een vermogende Vlaming die de afgelopen jaren zijn bedrijf verkocht heeft. 'Overal waar je komt, zie je mensen die een deel van hun fortuin kwijt zijn.' Talrijke industriële families, zoals de leden van de club Asphales rond baron Piet Van Waeyenberge incasseren zware verliezen. Hun namen? De tak Bernard Santens, Vanden Avenne, Van Hool, de familie Roussis, de familie Tytgadt, Sabbe, Dossche, Versele en vele anderen. Ook holdings als Cobepa, AvH, Brederode en Bois Sauvage zaten soms voor belangrijke bedragen in Fortis.

Tal van 'kleine beleggers' getuigden voor De Standaard over de verarming die ze ondergaan. Tussen de schrijnende verhalen zitten die van particuliere beleggers die hun appeltje voor de dorst kwijt zijn. 'Je spreekt over een veelvoud van de verliezen bij Lernout & Hauspie. Oud geld, nieuw geld en klein geld zijn deze keer getroffen', zegt een bankier. Alle pensioenspaarders delen overigens indirect in de Fortis-brokken.

Bovendien is er een massale transfer van vermogen vanuit België naar Nederland. De aandeelhouders van ABN Amro verkochten vorig jaar hun bank op de piek van de markt met een premie van 35%. Van de aanschafprijs van 72 miljard euro kwam 24 miljard van Fortis. Tal van kaderleden van ABN Amro konden hun opties verzilveren. De jongste maanden gaf dat aanleiding tot pijnlijke taferelen bij ABN Amro, waar (nieuwe) rijke kaderleden werkten naast de kaalgeplukte Belgen. Nu krijgt Nederland nog eens alle Fortis-activa aan zijn kant van de grens. De verkoopprijs van de bankactiva (12,8 miljard euro) ging naar BNP Paribas.

Een toenemend aantal gedupeerden roert zich. Ze nemen het niet dat alles over hun hoofd beslist werd. Het advieskantoor Deminor kreeg eergisteren alleen al 1.000 e-mailtjes. Deminor wil via de Amsterdamse rechtbank een gerechtsdeskundige laten aanstellen om de aansprakelijkheid te laten vaststellen. Advocaat Mischaël Modrikamen wil via een kort geding de verkoop van Fortis aan Nederland en BNP Paribas ongedaan laten maken en wil onder meer de Belgische staat voor de rechtbank.

Blz. 2 KBC en Dexia sleuren Bel-20 omlaag.

Blz. 26-27 Lezers getuigen over de financiële crisis.

Blz. E1-E11 berichtgeving crisis.U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig