Met slechts 5,5 miljard euro aan cash legt BNP Paribas de hand op een mooi patrimonium.

Van onze redactriceBNP Paribas betaalt 14,5 miljard euro voor de overname van de Belgische en Luxemburgse activiteiten van Fortis. Daarvan wordt echter 9 miljard, het deel dat BNP Paribas betaalt voor Fortis Bank, betaald door de uitgifte van nieuwe aandelen BNP Paribas. 8,2 miljard gaat daarvan naar België, dat inmiddels bijna 100 procent van Fortis Bank België heeft gekocht, de rest naar Luxemburg. Dat betekent weliswaar dat de bestaande aandeelhouders van BNP Paribas hun belang zien verwateren, maar het is geen cash-uitgave.

Daarnaast betaalt BNP Paribas 5,5 miljard euro voor de nog overgebleven verzekeringsactiviteiten van Fortis. Daarvoor moet er wel echt geld op tafel komen.

Wat krijgt het daarvoor in ruil? Driekwart van de grootste bank van België, en twee derde van de grootste bank van Luxemburg. In België is dat de combinatie van de vroegere ASLK, de Generale Bank en de NMKN (het huidige Fintro, dat ook in de deal zit). Plus de verzekeringsactiviteiten van Fortis Insurance, het vroegere Assurances Générales of AG, dat aan de wieg stond van de Fortis-constructie.

In Luxemburg gaat het hoofdzakelijk om de vroegere Banque Générale du Luxembourg, de Luxemburgse dochter van de Generale Bank. In de deal zitten ook nog de Turkse en de Poolse bank van Fortis, en een handvol kantoren in Frankrijk.

In principe mag ervan uitgegaan worden dat de overgenomen bank er, na de noodmaatregelen van vorige vrijdag en het weekeinde, er financieel terug beter voorstaat. Het gros van de opbrengst van de verkoop van de Nederlandse activiteiten (12,8 miljard euro van de 16,8 miljard die Nederland betaalde) ging namelijk naar Fortis Bank, die het moederbedrijf boven Fortis Bank Nederland was. Omdat de Belgische overheid 75 procent van de bank doorverkoopt aan BNP Paribas, kan men stellen dat ook van die 12,8 miljard drie kwart (9,6 miljard) uiteindelijk eigendom wordt van BNP Paribas.

Bovendien werd een portefeuille van 10,4 miljard 'besmette' of heel risicovolle activa afgescheiden. De Fortis Groep behoudt daar twee derde van, de Belgische overheid 24 procent en BNP Paribas slechts 10 procent. De allergrootste risico's zijn dus verwijderd uit de Fortis Bank die BNP Paribas overneemt.

De overgenomen bankactiviteiten hebben 1.458 vestigingen in België, Luxemburg, Frankrijk, Polen en Turkije, berekende BNP Paribas zelf al. Dat betekent dat BNP Paribas ook een behoorlijke vastgoedportefeuille mee verwerft. Fortis had weliswaar een aantal gebouwen al verkocht via zogenaamde sale- en lease back-operaties, maar het was nog altijd eigendom van een hele rist prestigieuze gebouwen. Nauwelijks enkele weken geleden werden er daarvan nog een paar in de etalage gezet, om de kapitaalbuffer aan te dikken. Het ging om een gebouw van Fortis Insurance in Brussel, en de vroegere hoofdzetel van Fortis-dochter Belgolaise. Die twee gebouwen alleen zouden al 80 miljoen euro waard zijn, meldde de Tijd. Hoe groot het vastgoedpatrimonium van Fortis in totaal nog is, is niet bekend, omdat er al heel wat gebouwen de deur uit zijn.

Bovenop dat vastgoed komt allicht ook nog enig kunstbezit, maar ook daarover is weinig bekend.

Betekent dit alles nu dat de Belgische regering slecht onderhandeld heeft over de verkoop? Neen, niet noodzakelijk. Maar het toont wel aan in hoeverre Fortis - en dus ook de regering - met de rug tegen de muur stond. Het bedrag dat BNP Paribas betaalt voor de overname van Fortis Bank (9 miljard euro), betekent immers dat de waarde van die bank bij de verkoop op hoogstens 12 miljard euro geraamd werd. Na de injectie van 12,8 miljard nieuwe middelen uit de verkoop van Fortis Nederland en ABN Amro.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig