Twee beruchte aandeelhoudersvertegenwoordigers openen de aanval op Fortis.

Justitie

De eerste is Mischael Modrikamen, een Brusselse advocaat die al in tal van geruchtmakende zaken de belangen van kleine aandeelhouders heeft verdedigd. Modrikamen zegt dat een 'aanzienlijk aantal' Fortis-aandeelhouders contact met hem heeft opgenomen met de vraag hun verdediging op zich te nemen.

De advocaat onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een proces aan te spannen tegen Fortis, zijn bestuurders, de Nederlandse staat, de Bankcommissie en de Belgische staat.

Ook Euroshareholders heeft de aanval op Fortis ingezet, en zegt gerechtelijke actie evenmin uit te sluiten. Euroshareholders is de Europese koepel van aandeelhoudersverenigingen. Ook de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) is er lid van.

Voorzitter is de Nederlander Peter Paul de Vries, die bekendheid verwierf als voorzitter van de Nederlandse VFB-tegenhanger: de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Daar onderscheidde hij zich door met een terriërmentaliteit elke misstand aan te klagen die aandeelhouders schade zou kunnen berokkenen.

De Vries stelt dat de uitverkoop van Fortis door een algemene aandeelhoudersvereniging goedgekeurd moet worden. Fortis-ceo Filip Dierckx betwist dat en beroept zich op overmacht. Maar De Vries stelt dat de Nederlandse wet niets aan duidelijkheid te wensen overlaat, en dat Fortis deze wet zelf heeft ingeroepen om de verkoop van LaSalle door ABN Amro aan te klagen.

Euroshareholders noemt het een 'schande' dat Fortis, na het vernietigen van 80procent van de aandeelhouderswaarde, zijn wettelijke verplichtingen tegenover de aandeelhouders niet nakomt. (rmg)Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig