Als het aandeel Fortis weer verhandeld wordt, zou het met meer dan 50 procent kunnen dalen. Hoewel analisten de intrinsieke waarde op 3,5 tot 4 euro schatten, zou de waarde zelfs onder de 2,5 euro kunnen zakken.

Analisten schatten de intrinsieke waarde van het Fortis-aandeel, na de uitholling van het voorbije weekend, op 3,5 à 4 euro. De aandelenkoers kan bij heropening van de handel echter veel lager liggen door de toepassing van een holding discount. Een aandelenkoers van minder dan 2,5 euro is volgens sommige analisten niet uitgesloten.

De berekening van de analisten is gebaseerd op de resterende activa in de beursschelp Fortis Holding. In die beursschelp zit een mengeling van cash en activa. De cash is afkomstig uit drie verkooptransacties:

De opbrengst van de verkoop van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten (goed voor 4miljard euro)

De opbrengst van de verkoop van het belang van 51procent in Fortis Bank België (4,7 miljard euro)

De opbrengst van de verkoop van Fortis Insurance Belgium (5,73 miljard euro)De resterende activa zijn beperkt tot:De internationale verzekeringsactiviteiten in Groot-Brittannië, Portugal, Hongkong en enkele joint ventures in Azië. Die boeken volgens Fortis jaarlijks een nettowinst van ongeveer 200miljoen euro.

Een deel van een portefeuille gestructureerde kredieten die in het tweede semester 41,7 miljard euro waard was. Slechts een deel daarvan wordt in een apart vehikel ondergebracht. Die pot probleemkredieten -over de samenstelling zal nog met BNP Paribas onderhandeld worden - zal een marktwaarde (mark tot market) hebben van 10,4 miljard euro.De overheid krijgt 24 procent van het vehikel in handen, BNP Paribas 10 procent. Twee derde blijft bij Fortis, goed voor een 6,8 miljard euro.

Van de cash-pot van 14,4 miljard euro blijft voor de onfortuinlijke Fortis-aandeelhouder echter niets over. De cash wordt volledig opgesoupeerd. Enerzijds om de schulden op holdingniveau (7,6miljard euro) af te betalen, anderzijds door de transfer van de probleemkredieten uit Fortis Bank België (6,9miljard euro). Volgens Fortis zelf blijft er 100miljoen euro cash over.

Dat betekent dat de intrinsieke waarde van het Fortis-aandeel bijna volledig bepaald wordt door die pot probleemkredieten (6,9miljard euro) en de buitenlandse verzekeringsactiviteiten, waarvan de waarde op 1,5 à 3 miljard euro wordt geraamd. De resterende beursschelp Fortis-holding zou nu dus in totaal een waarde hebben van 8,3 à 9,9 miljard euro. Per aandeel is dat 3,5 a 4,2 euro. Een vork die gisteren tijdens een telefoonconferentie werd bevestigd door Fortis-baas Filip Dierckx.

Analisten waarschuwen er echter voor dat dit slechts een eerste ruwe berekening is en dat de waardering van het aandeel nog fors kan veranderen. Al is het maar omdat er nog bijkomende afwaarderingen kunnen gebeuren op de pot probleemkredieten. 'Elke waardevermindering van 1 miljard euro vermindert de geschatte waarde met 37 eurocent per aandeel', zo schreef een analist van SG Private Banking gisteren in zijn rapport.

Als de kredietcrisis echter zou luwen en de markt voor dergelijke producten stabiliseert, is er voor de Fortis-aandeelhouder mogelijk wel nog een groot opwaarts potentieel. Want omdat de markt voor gestructureerde producten nu helemaal is opgedroogd, ligt de marktwaarde van de pot probleemkredieten erg laag.

Bovendien zit er nog een addertje onder het gras. Vermoedelijk zal de aandelenkoers bij heropening nog een stuk onder de geraamde intrinsieke waarde uitkomen door de toepassing van een technische korting voor holdings, in vakjargon heet dat een décôte. 'Wat overblijft in Fortis is een onaantrekkelijke mix. We verwachten een grote décôte', klinkt het in koor. Daardoor zou de waarde van het Fortis-aandeel mogelijk zelfs onder de 2,5 euro zakken. (nta)Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig