De regering heeft de raad van bestuur van Fortis gedwongen de Franse deal te slikken.

De raad van bestuur van Fortis heeft niet mogen onderhandelen over de verkoop van de bank-verzekeraar aan andere partijen. De regering had zelf beslist wat de te volgen weg was. Ze onderhandelde over de hele deal samen met haar adviseurs en Fortis op afstand. Dat mocht 's avonds alleen het akkoord ondertekenen. Alternatieve projecten, zoals een nationalisering of het afleveren van staatsgaranties tegen een vergoeding, werden van tafel geveegd. 'U bent bankroet, we bieden 1 euro voor uw bank', zou de regering de Fortis-top hebben laten weten toen die over alternatieven begon.

De regering zelf had Fortis Bank op 9,5 miljard gewaardeerd, dezelfde waarde als in het eerste reddingsplan. Ondertussen had de bank haar Nederlandse bankbelangen verkocht aan Nederland voor 12,8 miljard (5 miljard voor Fortis Bank Nederland, 7,8 miljard voor ABN Amro). Nochtans geloofde men in het Fortis-kamp nog altijd dat een onafhankelijke doorstart kon. Gisterochtend moest 34 miljard euro terugvloeien vanuit Fortis Nederland. Binnen een week ging nog eens een kleine 10 miljard volgen.

De Belgische regering geloofde volgens goed geplaatste partijen niet dat een volledige nationalisering zou volstaan. De uitslaande brand in de financiële sector voedde de overtuiging dat er nog veel meer geld nodig zou zijn. Het vertrouwen in de top van Fortis was dan weer tot het vriespunt gedaald. Bovendien wist de overheid toen al dat Dexia met een probleem kampte. De overheid wou per se het probleem-Fortis opgelost hebben om handen en middelen vrij te hebben om Dexia overeind te houden. (pdd)

Blz. E1 berichtgeving.Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig