Marc Descheemaecker (52) kwam in november 2002 door de grote poort binnen bij de NMBS. De toenmalige spoorbaas, Karel Vinck, haalde hem binnen om de borstel te halen door de zieltogende goederenafdeling B-Cargo.

Begin 2005 werd de NMBS in drieën gesplitst. Sindsdien overkoepelt een NMBS Holding de infrastructuurbeheerder Infrabel en de spoorwegmaatschappij NMBS. Marc Descheemaecker leidt de spoorwegmaatschappij NMBS.

Descheemaecker studeerde toegepaste economische wetenschappen en nadien Europese economie aan het befaamde Europacollege in Brugge. Tijdens zijn studie verdiende hij een centje bij als handlanger in de Antwerpse haven. Hij maakte carrière bij de managementadviseur McKinsey, de gereedschappenmaker Black & Decker, de tapijtenproducent Prado, de zitmeubelketen Lederland en het schoonmaakbedrijf Cemstobel.

Die laatste twee bedrijven maakten onderdeel uit van de Nederlandse groep Vendex. Vendex verkocht in 1999 zijn schoonmaakdochter Abilis, waar ook Cemstobel deel van uitmaakte, aan de Deense schoonmaakgroep ISS. Descheemaecker kreeg de leiding over ISS België.

In 2001, toen Abilis/ISS was uitgegroeid tot een groep met meer dan 12.000 werknemers, werd hij bevorderd tot lid van het internationaal directiecomité en werd hij verantwoordelijk voor een aantal internationale activiteiten. Maar het reizen werd de topman te veel en Descheemaecker koos opnieuw voor een baan in zijn thuisland. (cv)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in