INDUSTRIE

Agfa-Gevaert zet op zeer korte termijn een punt achter de productie van grote plaatbelichters in zijn vestiging in Wilmington (VS). De sluiting van de fabriek kost 150 banen.

Agfa is wel van plan grote plaatbelichters te blijven verkopen, voegde woordvoerder Johan Jacobs eraan toe. De productie van de zogenaamde computer-to plate-apparaten wordt uitbesteed.

Het streefdoel is tegen de volgende editie van de vijfjaarlijkse grafische beurs Drupa, die van start gaat op 29 mei, de nieuwe waaier plaatbelichters klaar te hebben en te verkopen, stelt Johan Jacobs. De apparaten worden vooral aangekocht door drukkers die op grote formaten of in zeer grote oplagen brochures drukken.

Met de sluiting van de productie van de ctp-apparaten wordt een einde gemaakt aan de productie-activiteiten in de Amerikaanse vestiging in Wilmington. De voorbije jaren werd de productie daar stelselmatig ingekrompen. In de vestiging waren ooit 2.000 werknemers aan de slag. Na het opdoeken van de fabricatie van de plaatbelichters behoudt Agfa in Wilmington enkel nog een service- en een verkoopafdeling. Beide activiteiten zijn goed voor enkele tientallen banen.

Vandaag lijken beleggers uit te kijken naar de uitkomst van een raad van bestuur bij Agfa. De koers steeg gisteren met zeven procent. 'Beleggers speculeren op mogelijk aansluitend nieuws', stelde Siddy Jobe, een analist bij Bank Degroof. (pse)

www.standaard.biz/agfagevaert