Robert Day 'wist van niks'
De Amerikaanse miljardair Robert A. Day verkocht ook op de dag dat de fraude bekend raakte aandelen van de Société Générale.reuters
Foto: © CHARLES PLATIAU
Bestuurder Robert A. Day van Société Générale verkocht ook nog eens voor 45 miljoen euro aandelen op de dag dat de fraude ontdekt werd. Hijzelf en de bank ontkennen echter dat hij op de hoogte was.

financien

Robert A. Day (64), en een aantal stichtingen die aan hem gelieerd zijn, verkochten niet alleen op 9 en 10 januari voor 95 miljoen euro aandelen in Société Générale, zoals maandag al bekend werd. Gisteren meldde de Franse toezichthouder op de financiële markten, de Autorité des Marchés Financiers (AMF) dat hij ook nog eens voor 45 miljoen euro aandelen verkocht op 18 januari. Dat is de dag dat de fraude bij de bank ontdekt werd. Day ving op 9 en 10 januari nog ruim 95 euro per aandeel, en op 18 januari 90 euro. Maandag sloot Société Générale op een dieptepunt van 71,05 euro. Gisteren sprong de koers echter 10procent hoger als gevolg van overnamespeculatie.

Eergisteren diende een aantal aandeelhouders al klacht in tegen Day wegens handel met voorkennis. Gisteren verzekerden zowel Day's woordvoerder als Société Générale zelf dat hij, ook op 18 januari, niet op de hoogte was van de gigantische fraude die de bank die dag ontdekte. Day zou volgens de bank op dat moment ook niet geweten hebben dat Société Générale zou aankondigen dat ze 2 miljard euro moest afschrijven vanwege de Amerikaanse kredietcrisis. Day verkocht volgens zijn woordvoerder trouwens ook al aandelen in december. Volgens de interne reglementen van de bank waren de maanden december en januari een periode waarin het bestuurders toegelaten was aandelen te verkopen.

De Amerikaanse miljardair Robert A. Day werd bestuurder van Société Générale nadat hij in 2001 de Amerikaanse fondsbeheerder Trust Company of the West (TCW), een bedrijf dat hij in 1971 had opgericht, verkocht had aan de Franse bank. Société Générale betaalde in 2001 880 miljoen dollar in eigen aandelen voor een belang van 51 procent. Dat belang werd later nog opgetrokken tot 70 procent.

Day is sindsdien dus ook aandeelhouder van Société Générale. Uit het jongste jaarverslag van de bankgroep bleek dat hij, eind 2006, 3 miljoen aandelen had. Dat kwam toen neer op een belang van 0,65 procent. Inmiddels zou hij er daarvan nog zo'n 1,9 miljoen over hebben.

Day dankt zijn fortuin aan zijn grootvader, William Myron Keck, die in 1921 de oliemaatschappij Superior Oil oprichtte en die uitbouwde tot de grootste onafhankelijke oliegroep in de VS. In 1984 verkochten zijn nakomelingen Superior Oil voor 5,7 miljard dollar aan het toenmalige Mobil Oil, dat nu deel uitmaakt van ExxonMobil. Die verkoop kwam er echter pas na een hoogoplopende en in het publiek uitgevochten ruzie tussen Williams zoon Howard B. Keck, die Superior Oil tot in 1981 geleid had, en zijn dochter Willametta Keck Day, de moeder van Robert Day.

Forbes raamt Day's vermogen op 1,3 miljard dollar, wat hem de 754ste plaats oplevert in de miljardairslijst van het blad. Naast zijn bestuursmandaat bij Société Générale heeft Day ook nog een zitje in de raad van bestuur van Freeman-McMoran, de grootste koperproducent ter wereld. Hij is ook voorzitter en ceo van de W.M. Keck Foundation, een filantropische stichting die werd opgericht door zijn grootvader. De W.M. Keck Foundation beheert zo'n miljard dollar, en is daarmee naar eigen zeggen een van de grootste instellingen van haar soort in de Verenigde Staten. Ze gebruikt die middelen vooral om wetenschappelijk en medisch onderzoek te financieren, maar steunt ook culturele, educatieve en sociale initiatieven in Zuid-Californië, de thuishaven van de familie Keck.

Zowel in 2000 als in 2004 was Robert A. Day een belangrijke fund raiser in de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president George W. Bush. (kdr)