Er wordt al gespeculeerd over de opvolging van voorzitter Bouton van SocGen.

Vooral president Nicolas Sarkozy oefent druk uit op de top van Société Générale om zijn verantwoordelijkheid te nemen, nadat bekend geraakt is dat trader Jérôme Kerviel met niet-toegelaten transacties een put van 4,9 miljard dollar heeft geslagen bij de bank. 'Wanneer iemand heel fors betaald wordt, zelfs wanneer dat gerechtvaardigd is, kun je je verantwoordelijkheid niet ontlopen wanneer er een groot probleem rijst', zei Sarkozy.

Voorzitter Daniel Bouton van Société Générale heeft vorige week zijn ontslag al aangeboden aan de raad van bestuur toen de fraude aan het licht gekomen was, maar de raad heeft hem toen gevraagd aan te blijven. Maandag zei hij, in antwoord op de regeringskritiek, dat zijn ontslag nog altijd op tafel ligt. Vandaag vergadert de raad van bestuur opnieuw.

Intussen wordt er al volop gespeculeerd over de mogelijke opvolging van Bouton. Een voor de hand liggende kandidaat was Jean-Pierre Mustier. Maar die is verantwoordelijk voor Corporate en Investment Banking, waar de fraude juist plaatsvond. Favoriet voor de opvolging is daarom nu Philippe Citerne, de huidige nummer twee. Maar hij zou slechts een overgangsfiguur zijn, omdat hij al 59 is.

Een andere mogelijkheid is dat er een nieuwe topman van buiten de bank wordt aangetrokken. Société Générale heeft echter een stevige traditie om zijn toplui uit eigen rangen te kiezen. Bovendien dreigt een buitenstaander af te rekenen te krijgen met weerstand bij de vakbonden, die in 1999 de verdediging van de bank op zich namen tegen het vijandig overnamebod van BNP. Het personeel is de grootste aandeelhouder van de Société Générale.