De Franse regering wil Société Générale niet in buitenlandse handen zien vallen.

De Franse bank BNP Paribas zou intern een bod op Société Générale niet uitgesloten hebben, meldde The Wall Street Journal gisteren. BNP Paribas zou vooral geïnteresseerd zijn in het Franse retailnetwerk van Société Générale, maar minder in de investment bank, omdat er daar veel overlapping zit met haar eigen activiteiten. De speculatie duwde de koers van SocGen alvast 10 procent hoger naar 78,45 euro.

Het scenario van een overname door BNP Paribas zal bij de Franse regering waarschijnlijk een gewillig oor vinden. Vermoed wordt dat de Franse president, Nicolas Sarkozy, een Franse partner zoekt voor Société Générale, dat 4,9 miljard euro verloren heeft doordat een van haar traders buiten zijn boekje is gegaan.

'Société Générale is een grote Franse bank en Société Générale zal een grote Franse bank blijven', zei premier François Fillon gisteren in het parlement.

De Franse regering is met andere woorden niet van plan de bank ten prooi te laten vallen aan een buitenlandse overnemer.

Premier Fillon zei ook nog dat de Franse staat niet van plan is de bank te laten destabiliseren door een vijandig overnamebod.

De Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, dempte de overnamespeculatie echter enigszins. Zodra SocGen zijn geplande kapitaalsverhoging van 5,5 miljard euro heeft afgerond, hoeft het geen partner meer te zoeken, zei ze.

Als het tot een overname van SocGen komt, zou dat in elk geval een mooie revanche zijn voor BNP Paribas. BNP bracht in 1999 een vijandig bod uit op zowel Paribas als Société Générale, toen die twee wilden fusioneren.

Na een maandenlange overnamestrijd haalde BNP uiteindelijk wel Paribas binnen, maar Société Générale, dat toen al geleid werd door Daniel Bouton, ontsnapte toen aan de greep van BNP.