Nieuwbouw is het ventiel van de woningmarkt. Als de prijzen van de bestaande woningen te snel stijgen, schakelen de Belgen over op het bouwen van nieuwe woningen. Dat bleek afgelopen jaar nog maar eens.

Terwijl de prijzen van bestaande woningen afgelopen jaar volgens de bouwsector met ongeveer 15 procent stegen, werd bouwen slechts 8 procent duurder. Bouwen was dus duidelijk het goedkopere alternatief en de sector heeft zijn concurrentiepositie dus kunnen versterken, zegt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere van de Confederatie Bouw.

Zelfs als rekening wordt gehouden met de kostprijs van de grond - zonder is het natuurlijk moeilijk bouwen - komt nieuwbouw goedkoper uit. De prijzen van bouwgronden gingen het afgelopen jaar met gemiddeld 12 procent omhoog, minder snel dus dan de prijs van bestaande woningen.

De sector ziet de bouwprijzen voorlopig niet verder stijgen. De druk op de grondstoffenprijzen lijkt de jongste weken zeker niet toe te nemen en door het 'all-in-mechanisme' stijgen de lonen in de sector niet sneller als de inflatie hoger dan verwachte toppen zou gaan scheren.