Tien technologie- trends
Een mainframe.HollandseHoogte
Foto: © HH558405
Virtualisatie, een techniek om verschillende besturingssystemen te laten draaien op één server, is en blijft een sterke trend in het IT-management van grote bedrijven. Volgens Deloitte wordt ze al gebruikt door 80% van de bedrijven uit de Fortune 1.000-lijst.

Mainframes, zeer grote computers die bepaalde berekeningen of transacties in een bedrijf centraal verwerken, waren tien jaar geleden nog een symbool van een verouderd, gecentraliseerd IT-model. Vandaag worden ze herontdekt vanwege hun energiezuinigheid en bedrijfszekerheid. De grote uitdaging wordt echter het vinden van programmeurs die vertrouwd zijn met de 'oude' programmeertaal Cobol.

LED-verlichting gaat knagen aan de dominantie van de klassieke gloeilamp, een 130 jaar oude technologie. LED's zijn ruim tien keer efficiënter dan gloeilampen en tot drie keer efficiënter dan spaarlampen. Door hun beperkte licht- en kleureigenschappen waren ze tot nog toe niet echt geschikt geacht voor consumententoepassingen, maar dat gaat nu veranderen, voorspelt Deloitte.

Nanotechnologie, het manipuleren van materie op moleculair of atomair niveau, wordt populairder dankzij het gebruik in ecologische toepassingen, zoals de productie van goedkope plastic zonnepanelen of efficiënte en langlevende batterijen.

De online identificatie van internetgebruikers wint aan belang, zeker voor zakelijke transacties en sociaal gevoelige activiteiten op het web. Deloitte roept regelgevers en privacygroepen op tot meer samenwerking in de strijd tegen misbruiken door anonieme internetgebruikers.

Beveiliging wordt een steeds belangrijker thema voor gebruikers van pc's en andere elektronische apparaten. Antidiefstalsystemen -zowel voor het toestel als voor de data die erop staan- moeten een prioriteit worden voor de fabrikanten.

Privacy is voor steeds meer internetgebruikers een belangrijk thema waar online bedrijven rekening mee moeten houden. Deloitte roept op tot meer duidelijkheid en transparantie inzake het gebruik van en de toegang tot persoonlijke gegevens.

XBRL, een standaardtechnologie voor financiële rapportering, wint in 2008 verder aan belang, onder meer omdat steeds meer overheden het gebruik door bedrijven gaan verplichten.

Er is dringend nood aan standaarden voor de uitwisseling van en toegang tot digitale gegevens. Het gebrek daaraan is een nieuwe digitale kloof aan het creëren, waarschuwt Deloitte.

De vraag naar schoon water zal in 2008 nog steeds sterker groeien dan het aanbod. Efficiënt waterbeheer wordt misschien wel een even belangrijk thema als de reductie van onze CO2-uitstoot.