Auto

Opel Antwerpen verhoogt productievolumeDe Europese directie van General Motors stelt de geplande capaciteitsvermindering in de fabriek in Antwerpen uit tot aan het fabrieksverlof. Dat betekent dat het productievolume verhoogt en dat er meer wagens van de band zullen rollen.

In het kader van de herstructurering die momenteel wordt doorgevoerd in de fabriek in Antwerpen, zou de lijnsnelheid uiterlijk begin mei worden teruggeschroefd. Daardoor zouden er dit jaar nog maar 130.000 wagens geproduceerd worden. 'Maar omdat onze modellen vlot verkopen in Oost-Europa en omdat de Saturn Astra zeer goed onthaald wordt in de VS, heeft General Motors beslist om de capaciteitsvermindering nog even uit te stellen', zegt Rudi Kennes van het ABVV. Het geplande volume voor 2008 wordt verhoogd van 130.000 naar 155.000 wagens. (belga)

SOCIAAL

Nieuwe loonakkoorden

BRUSSEL De stakingsgolf voor meer koopkracht, die twee weken geleden begon bij Ford Genk, heeft gisteren opnieuw een aantal loonakkoorden opgeleverd. Zo hebben de ruim 1.000 werknemers van de Limburgse kunststofproducent Alro hun staking opgeheven na de toezegging van een loonsverhoging met 40 eurocent per uur plus een netto premie van 500 euro.

De directie en vakbonden bij trein- en tramconstructeur Bombardier in Brugge bereikten een akkoord over een loonbonus van 800 à 1.000 euro netto en over de omzetting van tijdelijke naar vaste contracten.

De loononderhandelingen in het verpakkingsbedrijf D.Logistics Packing, in Tienen, zitten vast. De werknemers van dit toeleveringsbedrijf aan ruitenwisserfabrikant Bosch staken sinds 14 uur voor dezelfde premie van 750 euro netto die de vakbonden vorige week bedongen bij Bosch. (belga)

Conjunctuur

IMF verlaagt wereldwijde groeiverwachting opnieuw

WASHINGTON Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiverwachtingen voor 2008 opnieuw naar beneden bijgesteld, tot de traagste groei sinds 2003. Het IMF gaat nu uit van een groei van de wereldeconomie met 4,1 procent. Bij de vorige raming was het IMF uitgegaan van een groei met 4,4 procent. In 2007 groeide het mondiale bbp met 4,9 procent. (dpa, bloomberg)