Peter Leyman gaat naar Vergokan
Peter Leyman.blg
Foto: © HERWIG VERGULT
Peter Leyman heeft onderdak gevonden bij het metaalbedrijf Vergokan Groep in Oudenaarde.

Hij neemt daar vanaf februari de leiding in handen. Het metaalverwerkende bedrijf heeft zijn hoofdzetel in Oudenaarde en heeft daarnaast nog vestigingen in Kruishoutem en Moeskroen. Daarnaast is het bedrijf ook actief in het Franse Evry. De groep verdeelt en produceert zogenaamde 'kabeldraagsystemen' voor elektrische installaties. Die systemen worden bijvoorbeeld gebruikt door de spoorwegen, maar ook door bedrijven als Barco.

Leyman maakte naam als de topman van Volvo Cars in Gent. Hij leidde het bedrijf op een zeer efficiënte manier en sprong in het oog bij CD&V. Die partij wist hem te strikken voor de jongste parlementsverkiezingen. Leyman werd door Yves Leterme gebruikt om Open VLD recht in het ondernemershart te raken. Het belang van Leyman reikte voor CD&V dus een stuk verder dan de Gentse regio waar hij niet minder dan 31.557 kiezers wist te overtuigen.

Maar na minder dan zeven maanden hield hij de politiek al voor bekeken. Officieel omdat hij niet kon aarden in de politieke wereld. 'Weet u, voor iemand die er van buitenaf inrolt, is het zo goed als onmogelijk om zich waar te maken. Ik botste op een muur. Wie vroeg met politiek begint, doorloopt een proces dat laatkomers niet kunnen inhalen', liet hij optekenen door Trends. Leyman was vooral ontgoocheld dat hij helemaal buiten de regeringsonderhandelingen gehouden werd, ook als het over sociaal-economische thema's ging. Hij is lang niet de eerste bedrijfsleider die de politiek de rug toekeert.

Leyman geeft voorlopig geen verdere toelichting bij zijn overstap. Hij heeft als ontslagnemend parlementslid recht op een ontslagvergoeding van ruim 33.000 euro. (cv)

www.vergokan.com