Van onze redacteurThierry Bouckaert, de woordvoerder van de Belgacom-groep, is maandag ontslagen. Het nieuws komt voor waarnemers binnen en buiten de Belgacom-torens als een verrassing. Bouckaert maakte geen zware fout - het gaat dan ook niet om een ontslag om dringende redenen - en hij stond algemeen bekend als een correcte en competente woordvoerder.

Belgacom wilde gisteren geen reden opgeven voor het vertrek van zijn woordvoerder. Volgens insiders ligt de moeilijke relatie met de ceo, Didier Bellens, echter aan de basis van het ontslag. Het was een publiek geheim dat Bellens en Bouckaert nooit een goede persoonlijke relatie hebben ontwikkeld. 'Het is Bellens zelf, en niemand anders, die hem de deur heeft gewezen', klinkt het.

De taken van Bouckaert worden voorlopig waargenomen door zijn rechtstreekse chef, Ingvild Van Lysebetten. Zij kwam in 2003 in dienst bij Belgacom als directeur Investor Relations (contacten met beleggers en aandeelhouders), en werd in maart vorig jaar benoemd tot verantwoordelijke voor de interne en externe communicatie.

De komende dagen en weken zal er binnen en buiten Belgacom naar een opvolger voor Bouckaert worden gezocht. Al is het maar de vraag of er veel kandidaten voor de baan zullen opdagen. Didier Bellens staat immers niet bekend als een manager die open communicatie - zowel intern als naar de pers - hoog in het vaandel draagt. 'Als hij slecht nieuws te horen krijgt, reageert hij vaak door te schieten op de boodschapper', klinkt het in de omgeving van de topmanager. Bellens is terughoudend in zijn contacten met de pers, en is erg moeilijk voor interviews te strikken.

Thierry Bouckaert, een gewezen journalist, kwam naar Belgacom over van de gsm-operator Mobistar, waar hij bijna zes jaar communicatiedirecteur was. Zijn baan was de voorbije maanden een stuk zwaarder geworden als gevolg van de volledige integratie van de dochterbedrijven Proximus en Skynet in de Belgacom-groep.

Enkele maanden geleden moest ook Luc de Groote al vertrekken als woordvoerder van Proximus.