KBC nam 2, 3 miljard schulden terug op balans
Foto: © Didier Lebrun
KBC nam in volle kredietcrisis 2,3 miljard activa van de SIV Atomium terug op de balans. Enkel de analisten werden geïnformeerd.

Banken

De kredietcrisis heeft niet alleen belangrijke financiële gevolgen voor een bank als Fortis. KBC nam in het derde kwartaal 2,3 miljard euro aan activa terug op de balans omdat de financiering van een groot buitenbalansvehikel, Atomium genaamd, te duur was geworden. Een operatie die de financiële slagkracht van de groep duidelijk inperkt, want het geld dat KBC daarvoor moest blokkeren, kan het nu niet meer gebruiken voor andere investeringen, zoals overnames.

De laatste jaren gingen financiële groepen steeds meer delen van hun kredietportefeuille buiten de balans onderbrengen in zogenaamde SIV's (Special Investment Vehicles), die de banken dan financierden met kortlopend schuldpapier. Dat ging allemaal goed tot de hypotheekcrisis, die in de Verenigde Staten was uitgebroken, al snel uitgroeide tot een wereldwijde liquiditeitscrisis. Plots wilde bijna niemand nog in deze producten beleggen, zeker niet als ze gerelateerd zijn aan hypotheken. Tegelijk werd de markt voor kortlopend schuldpapier peperduur.

Afgesneden van externe financieringsbronnen dreigden veel SIV's hun hypotheekgerelateerde activa tegen een prikje te moeten verkopen. Tenzij de bank achter de SIV bereid was de activa terug op zijn balans te nemen. Europese banken als Standard Chartered, HSBC en Rabobank hadden allen voldoende eigen vermogen om hun SIV's uit de problemen te helpen. Bij verzwakte bankreuzen als Citigroup, Barclays en Bear Stearns was er echter onvoldoende kapitaal in reserve. Zij moesten op zoek naar vers geld.

Wat weinigen weten, is dat KBC in het derde kwartaal een gelijkaardige operatie deed. Omdat KBC over heel wat overtollig kapitaal beschikte, trok de groep 2,3 miljard euro uit om de schulden van de SIV Atomium terug op de balans te nemen. Opmerkelijk daarbij is dat 514 miljoen van de activa van Atomium, dat door KBC in New York werd beheerd, gelinkt zijn aan subprime-hypotheken. Vreemd genoeg werd die operatie destijds niet vermeld in het persbericht voor de journalisten, maar enkel meegedeeld aan de analisten.

KBC benadrukt dat de 'boekhoudkundige' operatie niets verandert aan de blootstelling aan de kredietcrisis, want Atomium is 'van meet af aan' in de risicoberekeningen opgenomen. KBC nam in april ook al de 3,1 miljard activa van de enige andere SIV, Quasar genaamd, terug in de balans. (nta)

www.standaard.biz/KBC