De Gentse burgemeester Daniël Termont wordt zaterdag, in de eretribune ter gelegenheid van de start van de Gentse Feesten, geflankeerd door enkele gasten met wie hij de voorbije maanden geregeld rond de tafel zat om het te hebben over de toekomst van Distrigas en Fluxys. Termont is de voorzitter van Publigas, de gemeentelijke aandeelhouder in beide Belgische gasbedrijven. De minister van Energie, Paul Magnette, zal er zijn. Maar ook Jean-Pierre Hansen, topman van Electrabel en de toponderhandelaar van Suez voor het Belgische gasdossier. Termont en Hansen waren de voorbije weken de hoofdrolspelers in de zeer moeizame en nu opgeschorte onderhandelingen over de machtsherverdeling bij Fluxys. (pse)Nationale feestdag(en)

De Franse milieugroep Suez Environnement viert volgende week haar beursgang met een mediashow. Het voorstel aan de Belgische economische journalisten is om op 21 juli in Parijs een toelichting te krijgen over de activiteiten van het milieubedrijf in Noord-West Europa (België incluis). 'We zijn ons bewust dat we iets plannen op de nationale feestdag', zegt een woordvoerster. 'Ik kan u verzekeren dat wij geen onderscheid maken tussen de Franse en de Belgische nationale feestdag. Gisteren werd in Parijs heel hard gewerkt.' ( pse)Begroting voor dummies

De consumentenorganisatie Test-Aankoop stelt dat de consument uiteindelijk de rekening zal betalen voor de bijdrage die Electrabel levert aan de federale begroting. Het gaat om 250 miljoen euro. Ze gaven er een handleiding 'Begroting voor dummies' bij. De consument betaalt de 250 miljoen euro in drie stappen, luidt het. Test-aankoop zegt dat de Belgische energieverbruiker opdraait voor de verkoop van een rist gasdoorvoercontracten van Distrigas aan Fluxys. De cynische reactie van Test-Aankoop illustreert nog maar eens hoe groot het meningsverschil is over wie de rekening zal betalen van de verkoop van de gasdoorvoercontracten. Fluxys en de gemeenten - de op een na grootste aandeelhouder van Fluxys - reageren keer op keer op de kritiek over de waarde van de contracten: dat het niet de consumenten maar de buitenlandse gasgroepen, die via ons land aardgas naar de buurlanden willen vervoeren, zijn die de rekening betalen. (pse)