NEW YORK -- In het overgrote deel van Kosovo is het de afgelopen tijd veel veiliger geworden. Toch zijn er nog steeds te veel mensen die etnisch geweld stilzwijgend tolereren. De hoogste bestuurder van de Verenigde Naties in Kosovo, Harri Holkeri, schrijft dat in een rapport dat hij gisteren heeft gepresenteerd aan de VN-Veiligheidsraad.
De elf weken geleden aangetreden Holkeri noemt het verbeteren van de veiligheid en het herstellen van de rechtsorde zijn belangrijkste beleidsdoelen. Omdat veel mensen uit vrees voor vergelding niet durven te praten over etnisch geweld, is het moeilijk de daders voor de rechter te brengen, aldus Holkeri. Veel te veel Kosovaren tolereren geweld tegen mensen met een andere etnische achtergrond, stelt de VN-bestuurder. Hoewel de wet op tal van plekken in de provincie met voeten getreden wordt, is de algehele veiligheidssituatie in Kosovo veel beter geworden, constateert Holkeri.

De hoge werkloosheid baart het VN-bestuur in Kosovo zorgen. Van de beroepsbevolking is 57 procent werkloos. Onder vrouwen en jongeren ligt dat percentage zelfs nog hoger. Voor het scheppen van nieuwe banen is privatisering van het grootste belang, aldus Holkeri.

De VN hebben het sinds juni 1999 voor het zeggen in de Servische provincie. De Navo had kort daarvoor na 78 dagen van bombardementen een einde gemaakt aan een offensief van Servische troepen tegen naar onafhankelijkheid strevende gewapende Albanese Kosovaren.