ABIDJAN -- De Ivoriaanse oppositiepartij Verbond van de Republikeinen heeft vandaag opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar de moord op tientallen van haar activisten tijdens twee dagen van bloedige straatgevechten in de afgelopen week.

Volgens secretaris-generaal Amadou Gon Coulibaly van de RDR zijn 155 aanhangers van de partij gedood en meer dan 300 gewond geraakt bij gewelddadige demonstraties die donderdag en vrijdag in het hele land hebben plaatsgevonden.

Duizenden RDR-aanhangers hebben meegedaan aan de straatgevechten die woensdag uitbraken nadat juntaleider Robert Guei de kiescommissie had ontbonden en ten onrechte de zege opgeeist in de presidentsverkiezing van 22 oktober. Het volksoproer zorgde voor het vertrek van Guei en de benoeming van oppositiekandidaat Laurent Gbagbo.

De demonstraties gingen echter door, ditmaal onder aanvoering van RDR-activisten die betoogden dat hun leider Alassane Ouattara door Guei ten onrechte van de verkiezingen uitgesloten was geweest. Vrijdag werden op een veld in Abidjan de lijken van 55 vermoedelijke RDR-leden gevonden. Volgens ooggetuigen en oppositiewoordvoerders was minstens een deel van hen tijdens de demonstraties door militante aanhangers van Gbagbo opgepakt en aan de veiligheidstroepen overgedragen. Daarna werden zij dood teruggevonden. Coulibaly zei dat tijdens de demonstraties ook zeker 116 RDR-activisten zijn aangehouden en dat velen van hen nog altijd vastzitten.

Sinds vrijdag is in Ivoorkust de rust weer min of meer teruggekeerd, al wordt in sommige wijken waar de RDR sterk is met machetes en knuppels gepost voor het geval er weer ongeregeldheden uitbreken.

Net als de RDR boycotte ook de vroeger regerende Democratische Partij de verkiezingen omdat haar kandidaat was gediskwalificeerd. Guei en Gbagbo bleven door de uitsluiting van de twee partijen als enige kanshebbers over. De Democratische Partij heeft inmiddels steun uitgesproken voor de regering van Gbagbo en bezet vier plaatsen in het nieuwe kabinet dat vrijdag is gevormd. Ouattara heeft gezegd dat regeringsdeelname voor de RDR geen prioriteit heeft, maar Coulibaly zei dat de partij wel zal deelnamen aan de komende parlementsverkiezingen.