BRUSSEL -- De statutaire commissie van de VLD heeft senator Jean-Marie Dedecker voor een periode van drie maanden geschorst. De schorsing gaat in vanaf morgen en geldt voor alle activiteiten in het kader van de VLD. Dedecker wordt geschorst uit het partijbureau, maar hij mag wel deelnemen aan de activiteiten van de senaatsfractie. Dat heeft de voorzitter van de statutaire commissie vandaag bekendgemaakt.
De statutaire commissie oordeelt dat Dedecker een deontologische fout heeft begaan, onder meer door een oneigenlijk gebruik van een gegeven toestemming (om een bezoek te brengen aan Dutroux). Ook vinden de 15 leden dat Dedecker met zijn optreden schade heeft berokkend aan de VLD, aan het parlementair mandaat en aan de politiek in het algemeen. "En eigenlijk heeft hij ook zichzelf schade toegebracht", voegde commissievoorzitter Karel Poma er aan toe.

De beslissing om de VLD-senator voor 3 maanden te schorsen "voor activiteiten in het kader van de VLD" werd éénparig genomen.

In de praktijk betekent het dat Dedecker voor 3 maanden niet meer mag deelnemen aan het partijbureau of aan andere VLD-activiteiten op nationaal, administratief of lokaal vlak (zoals lokale partij-bijeenkomsten).

Maar als senator kan hij blijven deelnemen aan de fractievergaderingen, verduidelijkte de commissievoorzitter.

"Het is de juiste en meest rechtvaardige straf die de beide partijen het minste pijn doet", vindt Poma.

Dedecker zelf wou geen commentaar kwijt.

VLD-senaatsfractie morgen bijeen

De VLD-senaatsfractie komt morgen bijeen om zich te beraden over eventuele sancties tegen Jean-Marie Dedecker na de uitspraak van de statutaire commissie van de partij. Dat zegt fractievoorzitter Jeannine Leduc. Persoonlijk vindt ze dat Dedecker door de mediaheisa al genoeg gestraft is omdat "zijn imago beschadigd is en hij aan integrititeit heeft ingeboet".

Ze gaat de fractie voorstellen om Jean-Marie Dedecker "samen te coachen opdat hij met zijn mogelijkheden een perfecte senator kan zijn die de regels volgt".

Bureau van de Senaat

Overigens komt morgen ook nog het bureau van de Senaat bijeen waar de zaak-Dedecker ook op de agenda staat. Leduc gaat daar pleiten voor een deontologische code voor de senatoren. Een lid van de Senaat heeft volgens haar een voorbeeldfunctie en dient de wetten en de regels te volgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in