BAGDAD - Amerikaanse soldaten zijn donderdag de diplomatieke vertegenwoordiging van de Palestijnse Autoriteit in Bagdad binnengevallen. De Amerikanen hebben elf medewerkers opgepakt, onder wie de zaakgelastigde. Dat zeggen Palestijnse diplomaten. Volgens het Amerikaanse leger zijn er acht arrestaties verricht.

Tientallen Amerikaanse soldaten vergezeld van diverse pantserwagens meldden zich 's ochtends bij het gebouw in de ambassadewijk, zei de Palestijnse diplomaat Mohamed Abdul Wahab. ,,Het waren net ordinaire dieven'', aldus Wahab over de Amerikanen. ,,Ze hebben zelfs al onze flessen water en blikken voedsel meegenomen.''

De Amerikanen namen drie kalasjnikovs en een handvuurwapen in beslag. Volgens Wahab had de Palestijnse ambassade een vergunning voor de wapens, gekregen ten tijde van Saddam Hoessein. De wapens zouden aan de bewakers toebehoren. De arrestanten, onder wie behalve tuinmannen en chauffeurs ook zaakgelastigde Mahah Abdul Rahman, zijn meegenomen naar een Amerikaanse basis in het centrum van Bagdad, zei Wahab.

Het Amerikaanse leger zei zeven Palestijnen en een Syriër te hebben opgepakt en vier kalasjnikovs, vier handgranaten en een pistool in beslag te hebben genomen. De Amerikaanse generaal David McKiernan zei niet te weten hoeveel van de arrestanten diplomatieke status hebben.

In veel deuren in de ambassade, die tijdens de oorlog beschadigd is geraakt, waren donderdagmiddag kogelgaten te zien. De Palestijnen zeiden dat de soldaten sloten hebben opengeschoten, ook al zaten de deuren helemaal niet op slot of zat de sleutel in het slot. Een safe leek te zijn opengebroken. Diverse leeggehaalde archiefkasten stonden open. Een portret van Yasser Arafat lag op de vloer.