LONDEN -- De Britse minister van Defensie, Geoff Hoon, heeft woensdag voor de commissie-Hutton met enkele verrassende uitspraken uitgepakt. Hoon vecht dan ook voor zijn politieke overleven: de voorbije weken is meermaals zijn naam genoemd als de te slachtofferen zondebok van de regering-Blair voor de affaire-Kelly.
De strategie van Blair en diens spin doctor Alastair Campbell bestaat erin, hun mogelijke ,,foute'' inschattingen te wijten aan de inlichtingendiensten en Hoon zelf, die voor het goed functioneren van deze diensten rechtstreeks verantwoordelijk is.

Hoon ontkende ten stelligste dat hij bewust heeft meegewerkt aan het publiek maken van de identiteit van wapenexpert David Kelly.

Uit documenten waarmee de krant The Observer zondag op de proppen kwam, blijkt evenwel dat niet alleen Hoon maar ook premier Blair zelf een grote rol heeft gespeeld bij het ,,lekken'' van Kelly's naam.

,,Mijn zorg was het na te gaan of dokter Kelly al dan niet de enige bron was van (BBC-journalist) Andrew Gilligan'', zei de Hoon. Het was Gilligan die met de onthulling kwam dat Downing Street het regeringsdossier over Iraks vermeende verboden-wapenarsenaal had ,,opgesmukt''. Met name de passage van de ,,45-minutendreiging'' dreigt een struikelblok te worden in de regerings-spin om de openbare opinie voor een invasie in Irak te winnen.

Hoon ontkende voorts dat er tussen hem en Kelly wrijvingen bestonden betreffende het inschatten van de Iraakse dreiging. Volgens de minister ,,steunde'' de wetenschapper de Britse Irak-politiek, al valt dat moeilijk te rijmen met de bedenkingen die Kelly blijkbaar had bij de losse flodders waaruit het Britse Irak-dossier bestond.

Ontmoeting

Merkwaardig is tevens dat Hoon zei, de wapenexpert één keertje te hebben ontmoet, toevallig in de kantine voor het personeel van het ministerie. De minister zei zich pas gerealiseerd te hebben met wie hij gepraat had, nadat de dood van Kelly het nieuws en de voorpagina's had gehaald. Anderzijds was Hoon naar eigen zeggen wel van plan Kelly een sanctie op te leggen wegens niet-geautoriseerd contact met een journalist, en dit ,,om een voorbeeld te stellen''.

Dat strookt met pogingen binnen het ministerie van Defensie om, voorafgaand aan het onderzoek van rechter Brian Hutton, Kelly af te schilderen als een soort grijze muis op het ministerie. Door vraagtekens achter de bekwaamheid van Kelly te plaatsen, kon BBC-journalist Gilligan des te harder aangepakt worden, omdat die zijn verhaal ,,ondeontologisch'' op slechts één bron had gebaseerd. Vreemd genoeg was ook de cruciale 45-minutenclaim van Downing Street eveneens op slechts één bron -en dan nog een ,,van horen zeggen''- gebaseerd: de informatie zou Londen zijn toegespeeld door een gedeserteerde Iraakse generaal.

Hoon was de eerste minister die voor de Hutton-commissie moest verschijnen. Morgen is het de beurt aan premier Tony Blair.